Прва серија поштанских марака издата 1992.

Срна
Прва серија поштанских марака издата 1992.

БАЊАЛУКА - "Поште Српске" су 1992. године издале прву серију поштанских марака на којој се налазио натпис "Република Српске", а прво аутохтоно издање у продају је пуштено почетком 1993. године и од тада се трајно исписује национална историја, речено је Срни у овој установи.

Ријеч је о помоћном издању од 11 поштанских марака, касније названом "Бањалучки провизоријум", које су чинили претисци на редовним маркама Савезне Републике Југославије /СРЈ/.

У "Поштама Српске" подсјећају да се ово издање користило за франкирање пошиљака само у западном дијелу Српске, док су у осталим дијеловима, све до почетка 1993. године, кориштене марке СРЈ.

"Јануара 1993. године пуштено је у продају прво аутохтоно издање поштанских марака Републике Српске, међу филателистима знано као `Прве гусле`", наводе из "Пошта Српске".

Од тог времена "Поште Српске" сваке године, путем поштанске марке, трајно исписују националну историју, културу и обичаје, промовишу богатство флоре и фауне, прате битне спортске догађаје, те представљају познате личности, а све с циљем промоције Републике Српске.

Осим тема националног карактера на поштанским маркама се током једне календарске године нађу и теме међународног карактера.

"Најтраженије и најпознатије издање је `Европа`, за које тему сваке године задаје ПостЈуроп /ПостЕуроп/ и јединствена је свим поштанским оператерима широм свијета, што је и чини посебно интересантном", кажу из "Пошта Српске".

У овој установи напомињу да се начин издавања поштанских марака "Пошта Српске" заснива на годишњем програму који у просјеку садржи 15 пригодних издања и припрема се комисијски.

"Након тога слиједи процедура усвајања од Управе предузећа и Агенције за поштански саобраћај БиХ. Током године, за сваки појединачни дизајн поштанских марака потребна је сагласност Агенције, која се постиже консензусом чланова Вијећа. Дизајн поштанских марака углавном раде дизајнери `Пошта Српске`, а приликом израде одређених издања сарађујемо са многобројним институцијама Републике Српске", прецизирају у "Поштама Српске".

Тематика поштанских марака је, кажу у овом предузећу, веома разнолика и интересантна, што се може погледати и на страници "Поште Српске"
/www.постесрпске.цом/филателија/издања-2022/.

"Сакупљачи поштанских марака `Пошта Српске`, који се јављају из свих крајева свијета, најбољи су свједоци да се путем ових `малих амбасадора` глас о Републици Српској далеко чује", закључују у "Поштама Српске".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана