Прва испорука минералног ђубрива почетком маја

Срна
Foto: Aрхива

САРАЈЕВО - Прва испорука минералног ђубрива из Турске у БиХ очекује се почетком маја, речено је данас на састанку министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташе Кошарца са министром пољопривреде шумарства и водопривреде Републике Српксе Борисом Пашалићем, представницима федералног ресорног министарства и турским амбасадором у БиХ Садиком Бабур Гиргином.

На састанку је истакнуто да су Министарство спољне трговине и надлежне институције Републике Српске сачинили оквир како би се обезбиједио спољнотрговински промет недостајућих количина минералног ђубрива, саопштено је из овог министарства.

Кошарац је поновио усаглашени став да ће од укупне количине од 30.000 тона минералног ђубрива, Републици Српској и Федерацији БиХ бити испоручено по 14.000 тона, а Брчко дистрикту 2.000 тона. Пашалић је информисао Гиргина о увозницима из Републике Српске, који су дефинисали количину и цијену минералног ђубрива са турским произвођачима, као и да се ускоро очекује прва уплата увозника из Српске.

Представници Федералног министарства пољопривреде нагласили су да Федерација БиХ /ФБиХ/ приводи овај процес крају, након чега је закључено да ће се у реализацију спољнотрговинског промета ући након извршења финансијских трансакција.

Саговорници су нагласили важност наставка провођења редовних агротехничких мјера у Републици Српској и ФБиХ, као и третирања земљишта минералним ђубривом у овом периоду, како би се избјегле негативне посљедице када су у питању приноси свих пољопривредних култура и њихов квалитет

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана