Прва два “вихора” крећу за Уједињене Арапске Емирате

Данијела Бајић
Прва два “вихора” крећу за Уједињене Арапске Емирате

БАЊАЛУКА - Прва два савремено опремљена борбена возила “вихор”, произведена у Српској, кренула су пут Уједињених Арапских Емирата (УАЕ), а у руке нових власника требало би да стигну најкасније до петка.

Потврдио је то за “Глас Српске” већински власник компаније “Технички ремонт Братунац” (ТРБ) Славенко Ристић и додао да је првобитни план био да “вихори” крену са бањалучког аеродрома, међутим Бугарска и друге НАТО државе нису дале дозволе за прелијетање, због чега су били, како каже, приморани да траже нови пут до Дубаија.

- Мађарска влада нам је изашла у сусрет. Добили смо транспортне дозволе да у камионима превеземо наша возила до Будимпеште, одакле би данас-сутра “вихори” требало да “полете” за Дубаи, гдје екипа, која је задужена за папирологију, већ чека - казао је Ристић и додао да се возила у Будимпешти налазе од недјеље.

Прва борбена возила су, истиче Ристић, испратили уз мало славље, док ће праву “фешту” направити када сви планирани уговори буду потписани и испуњена сва очекивања и све што је ова компанија посљедњих година улагала у технологију.

Према његовим ријечима, тржишна цијана лако тактичких возила је, у зависности од опреме, око 500.000 евра, али да “вихори”, који су намјенски рађени, нису на комерцијалној платформи.

- Ако Арапи потврде спецификације ових борбених возила у наредне четири године биће им испоручено више десетина “вихора”. Осим Арапа, за наша борбена возила “вихор” и “деспот” заинтересовано је још неколико земаља, између осталог из окружења - рекао је Ристић.

Он је подсјетио да су ова возила била у тестној фази скоро годину у Специјалној антитерористичкој јединици Министарства унутрашњих послова РС, гдје су прошла све тестове.

Војска УАЕ је озбиљна због чега их, нагласио је Ристић, радује чињеница да су управо они одлучили да купе њихова возила.

То је једна, каже, феноменална референца, прије свега, за ову компанију, јер није исто продати возило у Африку и Емирате, имајући у виду да они могу приуштити најбоље од најбољег.

- То нам даје крила да запослимо нове младе људе, првенствено инжењере и проширимо производњу. То је доказ да можемо да послујемо, произведемо и будемо конкуренти на свјетском тржишту од много већих произвођача који се и по 100 година баве намјенском индустријом - казао је Ристић.

Поред борбених возила, он је истакао да покушавају да подигну и мјесечну производњу упаљача од 30.000 до 50.000 комада.

- Тренутно смо се концентрисали на одређене пројекте, међу којима је и линија за производњу муниције и машина за деминирање. То су неке ствари које су нам биле приоритет јер се траже на тржишту - казао је Ристић и додао да су у протеклих неколико мјесеци запослили 80 нових радника.

Ова компанија, истакао је он, користи сваки политички и економски моменат да развије намјенску индустрију Републике Српске у чему, тврди, и успијевају. 

Заобилазе сукобе

Славенко Ристић је истакао да ова компанија не користи тренутну ситуацију у Украјини те да снабдијевају своја тржишта попут Сјеверне Африке и Блиског истока.

- Трудимо се да апсолутно не будемо присутни у ратним подручјима. Настојимо да останемо по страни, не желимо да долијевамо уље на ватру. Држимо се наших тржишта и зона које нису у конфликту. То је сасвим довољно да наша компанија послује и остварује завидне резултате - истакао је Ристић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана