Провјеру оправданости боловања тражило 98 послодаваца

Срна
Foto: илустрација

БАЊАЛУКА - Фонду здравственог осигурања Републике Српске у овој години обратило се 98 послодаваца са захтјевом за провјеру оправданости боловања за укупно 276 радника.

Досадашње контроле су показале да у 23 случаја није испоштован Правилник о остваривању права на накнаду плате за вријеме привремене неспособности за рад, речено је у Фонду.

Неправилности се углавном односе на то да је утврђен први дан неспособности за рад без одговарајућег упоришта у медицинској документацији, да осигураник није благовремено упућен првостепеној комисији за оцјену привремене неспособности за рад или да је боловање утврђено у трајању дужем него што је предвиђено Правилником.

У Фонду наводе да је евидентно да се у овој и претходној години, са појавом вируса корона, изолација налази као један од најчешћих узрока боловања, док је раније број случајева боловања због изолације био незнатан.

"За девет мјесеци ове године, према подацима из домова здравља и комисија за оцјену боловања, било је у просјеку мјесечно 20.100 случајева боловања и примјетан је раст случајева боловања у односу на прошлу годину", речено је у Фонду.

Из Фонда појашњавају да један случај не значи један радник, јер, на примјер, радник може у току мјесеца да отвори боловање и два пута што се евидентира као два случаја боловања.

У Фонду истичу да послодавци имају могућност да затраже провјеру оправданости боловања за своје раднике, уколико имају било какву сумњу.

"Када послодавац упути захтјев за провјеру оправданости боловања, радници Сектора за здравство и контролу Фонда врше ванредну контролу у здравственој установи у којој је регистрован радник, те увидом у медицински картон провјеравају све детаље због којих је осигураник упућен на боловање", појашњавају у Фонду.

О резултатима контроле за сваког радника, за кога је упућен захтјев за провјеру боловања, Фонд писаним путем обавјештава како здравствену установу која је упутила радника на боловање, тако и послодавца.

У случају да су утврђене неправилности, Фонд умањује мјесечну траншу здравственој установи која је упутила радника на боловање не поштујући одредбе Правилника, у складу са уговором којег Фонд има са здравственом установом.

Најчешћи узроци боловања, тврде у Фонду, су болести, повреде, изолација, њега обољелог члана породице, затим професионалне болести или повреде на раду.

Кад је ријеч о обољењима због којих радници користе боловање, предњаче болести мишићно-коштаног система, тумори, проблеми у трудноћи, болести система крвотока и друге.

Фонд подсјећа да надокнађује, односно рефундира нето плату за раднике који су на боловању дужем од 30 дана, док боловања до 30 дана иду на терет послодавца.

"Трошак Фонда за боловања на годишњем нивоу износи око 17 милиона КМ, те је Фонду највише у интересу да се спријече евентуалне злоупотребе боловања, јер свака уштеда нам ствара простор за додатна унапређења права, односно здравствене заштите грађана", навели су у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана