Провјерити рокове важења личних докумената

Срна
Провјерити рокове важења личних докумената

БАЊАЛУКА - Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске позива грађане да провјере рок важења личних карата, путних исправа и возачких дозвола и на вријеме покрену поступак замјене за себе, али и своју малољетну дјецу.

Из МУП-а Српске саопштено је да је законски рок за издавање путне исправе 30 дана, а личне карте 15 дана.

"Омогућено је издавање путне исправе по хитном поступку у року од 72 часа по цијени од 250 КМ /200 КМ за хитни поступак и 50 КМ за пасошку књижицу/, а издавање путне исправе по хитном поступку у случају смрти члана породице или одласка на лијечење у иностранство је 50 КМ", наводи се у саопштењу.

С обзиром на то да наредни период прати тренд повећања броја захтјева за издавање личних докумената, из МУП-а истичу да је битно предузети све потребне кораке како би се избјегле гужве и како би грађани на вријеме добили исправе.

Из МУП-а Српске напомињу грађане да постоји могућност инсталације СМС сервиса који штеди вријеме у ситуацијама када чекају нови лични документ, те подсјећа да лични документ или регистрација возила истичу.

Министарство је омогућило да посредством интернет странице /www.mup.vladars.net/, андроид апликације, као и "вибер чет бот" апликације МУП Републике Српске грађани могу приступити СМС сервисима путем којих могу да провјере податке и добију обавјештења о тренутном статусу личних исправа /личне карте, возачке дозволе, путне исправе/, те регистрацији возила, новчаним казнама и уплатама, као и казненим бодовима.

Услов за коришћење СМС сервиса је да грађанин лично пријави број мобилног телефона организационој јединици МУП-а, надлежној за издавање личних исправа у којој има пребивалиште.

Цијена услуге је 0,10 КМ по послатој поруци, а могу да је користе сви грађани без обзира на мобилни оператер чији су претплатници. Грађани могу слати СМС с циљем пријаве на сервис за добијање обавјештења, као и СМС за одјаву са сервиса. Прецизно и јасно упуство за употребу СМС сервиса налази се на интернет страници Министарства унутрашњих послова Републике Српске /www.mup.vladars.net/.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана