Провјерили смо: У којим средњим школама има слободних мјеста у другом уписном кругу

Анита Јанковић Речевић
Провјерили смо: У којим средњим школама има слободних мјеста у другом уписном кругу

БАЊАЛУКА - Први рок за упис у средње школе завршен је широм Српске, а свршени основци који нису успјели да се упишу тамо гдје су жељели имају и другу шансу. Највише слободних мјеста остало је на трогодишњим смјеровима пољопривредне и угоститељске струке, која се из године у годину, због слабог интересовања младих, све теже попуњавају.

Већина малих матураната успјела је да изабере будуће занимање, а најкрцатије ће на јесен, по свему судећи, бити учионице школа које образују ђаке у области медицинске, металске, саобраћајне и електроструке.

Сви они који су се нашли испод црте од понедјељка па све до 12. јула имају рок да пронађу ново будуће занимање, а “Глас” је провјерио у којим средњим школама је остало слободних мјеста.

Директор бањалучке Угоститељско-трговинско туристичке школе Борис Спасојевић каже да су у јунском року од планираних 180 успјели да упишу 132 ученика у шест одјељења првих разреда.

- Најлошије интересовање је за занимање конобар, гдје је уписано осам ђака, а мјеста има за њих још 16. Такође, за угоститељске техничаре остало је 15 непопуњених позиција. Лани је конобар био дефицитарно занимање, што ове године није случај па мислим да је то разлог слабог интересовања. Ђаци дефицитарних занимања имају стипендију, плаћен превоз, што је одређени стимуланс. Ове године је кувар дефицитарно занимање и ту смо попунили два одјељења, чак је десетак ученика испод црте - рекао је Спасојевић, који се нада да ће се у другом уписном року ситуација поправити.

Уписну квоту нису испунили ни у Угоститељско-економској школи у Приједору.

- Остало нам је пет слободних мјеста у одјељењу кувара и седам код конобара, док су остала занимања попуњена. Веома смо задовољни јер одавно нисмо имали боље резултате у јунском уписном року. Највеће интересовање владало је за пословно-правне техничаре и информатичаре. Ту смо имали и два ученика испод црте - казала је директорица ове приједорске школе Дражена Мршић.

Да млади и даље зазиру од заната, упркос великој потражњи на тржишту рада и високим платама, потврђује и број пристиглих пријава у бањалучку Пољопривреду школу, која је успјела да попуни само једно одјељење ветеринарских техничара, док сва остала занимања нису ни близу жељених квота.

- У прехрамбеним и пољопривредним техничарима имамо по десетак уписаних ђака, а кад је ријеч о занатима, ситуација је изненађујуће лоша. Истина је да није било пуно боље ни ранијих година, али сада, на примјер, имамо само троје дјеце која се желе школовати за месара и осам за пекара. Слабо интересовање је и за нова занимања - агротуристичког техничара и агротехничара, гдје нам фали још десетак ђака да бисмо могли комбиновати одјељење - прича за “Глас” директор Пољопривредне школе Бојан Бакал.

Према његовим информацијама, у неколико бањалучких средњих школа остало је доста ђака испод црте па се нада да ће бар дио њих изабрати неко од пољопривредних занимања.

- Тржиште вапи за добрим занатлијама, нема доброг пекара, месара, плате су завидне, плус су то дефицитарна занимања, за која Република даје субвенције и поред свега тога дјецу морамо убјеђивати да се упишу. Жао ми је што је тако - казао је Бакал.

Овакви проблеми, срећом, заобилазе Техничку школу у Градишци. Директор те образовне установе Владо Томић каже за “Глас” да су уписали 144 ученика, колико су и планирали, а били су приморани да врате документа за десетак ученика који су се нашли испод црте.

- Баш као и претходне четири године, тако и ове, успјели смо да попунимо сва мјеста у првом уписном року. Највеће интересовање је било за техничара информационих технологија, а знатно је порастао и интерес за занимање мехатронике. Имамо константну навалу ђака и сматрам да су томе допринијела нова занимања која је наша школа увела у образовни систем Српске - казао је Томић.

На адресу Техничке школе у Бањалуци стигло је 440 свједочанстава малих матураната, а мјеста има за 408 будућих средњошколаца.

- Пријава је више него што имамо мјеста, с тим да за нека занимања има ђака испод црте, а код неких нисмо попунили уписне квоте. Мјесто више тражило се за занимања као што су машински техничари, оператери ЦНЦ технологија, техничар логистике и шпедиције, док је лошије интересовање за струку заваривача. Разговараћемо са родитељима и дјецом која су испод црте да видимо желе ли да се пребаце на неки други смјер. Настојаћемо да их анимирамо, јер нам је важно да обучавамо кадар за који школа и постоји и да свим професорима обезбиједимо пуне норме - истакао је директор ове образовне установе Владимир Куваља.

Средњошколски центар “Петар Кочић” у Зворнику слободних мјеста има у гимназији и одјељењу пословно-информатичких техничара.

- Није то много, још по неколико слободних мјеста у свим смјеровима гимназије и том одјељењу економске струке. Задовољни смо оствареним резултатима уписа, јер дјеца радо бирају нашу школу. Што се тиче Зворника, мислим да више нема свршених основаца који би та мјеста могли попунити. Можда буде спорадичних пријава у другом року од дјеце из других средина - рекла је директорица СШЦ “Петар Кочић” Биљана Писић.

Пуне учионице на јесен имаће бијељинска Економска школа, јер се овог јуна тражило мјесто више.

- Уписали смо шест одјељења по 24 ученика и план смо испунили у потпуности, чак смо имали испод црте 47 ученика који ће сада конкурисати за друге школе. Ђаци нас бирају због споја практичних могућности, са нашим занимањима су конкурентни на тржишту рада, а стичу и довољно знања за наставак школовања - рекао је директор Економске школе у Бијељини Душко Ђурић.

Мјеста нема ни у средњој Саобраћајној и електрошколи у Добоју. Директор ове образовне установе Мирослав Топаловић каже да су уписали 144 ученика, колико је било и превиђено.

- Највеће интересовање владало је за техничара информационих технологија, техничара рачунарства и програмирања, као и техничара друмског саобраћаја. Попуњени су и трогодишњи смјерови електричара, ауто-електричара, возача моторних возила и руковаоца грађевинским машинама и крановима. Ђаке привлаче наша занимања, јер им гарантују брзо запослење, како овдје тако и у земљама западне Европе. Добој, као саобраћајно чвориште, нуди много пословних прилика, када је ријеч о саобраћајној струци - казао је Топаловић и додао да, према информацијама којима располаже, слободних мјеста нема ни у Медицинској ни Техничкој школи у Добоју.

СТАТИСТИКА

Према подацима Завода за статистику РС у школску 2023/2024. годину уписано је 34.825 ученика. Највише ђака уписано је у стручне техничке школе и то 23.024, затим у гимназије 6.011 те стручне школе 5.317 дјеце. У клупе умјетничких школа прошле јесени сјело је 298 свршених основаца, док се у вјерске образовне установе уписало 109 ђака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана