Провала у капелу Караула код Какња - порука Србима да нису добродошли

Срна
Провала у капелу Караула код Какња - порука Србима да нису добродошли

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ Ђорђе Радановић изјавио је Срни да је провала у капелу која се налази на српском православном гробљу Караула код Какња јасна порука православним вјерницима да нису сигурни и да не могу безбједно да долазе на то подручје.

"Ово је још један начин да се застраше православни вјерници и људи који долазе на то подручје. То је урађено у вријеме прије задушница, што указује да је почињено из вјерске, националне мржње", сматра Радановић.

Он је рекао да се провала догодила неколико дана прије задушница, а примијетио ју је парох какањски Драгиша Цвјетковић.

Према Радановићевим ријечима, проваљено је насилним ударцем у врата, али ништа није украдено.

"Да је мотив користољубље, они би украли нешто, али нису ништа дирали, само су врата развалили тупим предметима или ударцем ногом. Ту се налази православно гробље и виша пута је оштећено неколико споменика", додао је Радановић.

Капела која је девастирана деведесетих година прошлог вијека, потпуно је обновљена 2019. године.

Радановић је рекао да је полиција обавила увиђај, али да обично починиоци никада не буду откривени, него се све сведе на надокнаду штете коју изврши општина Какањ.

"На подручју општине Какањ често страдају капеле и цркве, а онда општина уплати одређена средства црквеној општини да се штета санира. Није проблем у 500 КМ или 1.000 КМ, то могу и православни вјерници тог подручја да уплате, него је проблем у поруци која се шаље православним вјерницима, а то је да ту не треба да долазе", нагласио је Радановић.

Он је подсјетио да је на подручју Какња прије рата постојало десетак српских села, а сада ту Срба готово да и нема.

"На подручју општине Какањ живјело је 4.929 Срба, према попису становништва из 1991. године, а 2013. године 281 Србин. Сада је тај број дупло мањи, можда да има око 150 Срба", рекао је Радановић.

Радановић је напоменуо и да су од 2017. до ове године капела и гробље били на мети вандала више пута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана