Противправном експлоатацијом шљунка и пијеска зарадили 2,7 милиона КМ

Srna
Противправном експлоатацијом шљунка и пијеска зарадили 2,7 милиона КМ

Окружно јавно тужилаштво у Добоју подигло је оптужницу против Ђ.П. /54/ као одговорног лица и правног лица "Дрвопрерада Ђурић" из Дервенте због противправног експлоатисања шљунка и пијеска у Костајници код Добоју чиме су прибавили имовинску корист од 2.780.321 КМ.

Оптужница подигнута 27. децембра терети их за продужено кривично дјело незаконито поступање у привредном пословању, у стицају са продуженим кривичним дјелом противзаконито заузимање и екплоатација природних богатстава и добара од општег интереса, достављена је на потврђивање Основном суду у Добоју, објавило је добојско тужилаштво на "Фејсбук" страници.

Према наводима оптужнице, одговорно и правно лице су у од 1. маја 2017. године до 31. марта 2021. експлоатисали минералне сировине природног поријекла - шљунак и пијесак на локалитету Костајница без одобрења надлежног Министарства индустрије, енергетике и рударства Републике Српске и закључивања уговора о концесији и плаћања концесионе накнаде за право кориштења минералних сировина.

За експлоатацију је кориштено пољопривредно земљиште у власништву "Дрвопрераде Ђурић", чиме је избјегнуто плаћање накнаде за промјену намјене земљишта, те прекршени закони у односу на кориштење имовине. Оптужени су шљунак и пијесак у континуитету продавали домаћим купцима.

У оптужници је наведено да је од 1. маја 2017. до 30. јуна 2020. године вршена производња и продаја бетона који је произведен у Пословној јединици "Шљункара" у Костајници купцима у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Из Тужилаштва истичу да су оптужени у намјери прибављања противправне имовинске користи за "Дрвопрерада Ђурић" противно прописима експлоатисали минералне ресурсе, прикривали чињенице и неистинито приказали стање и кретање средстава и резултата пословања, кршили законе у односу на кориштење имовине и ускратили средства која представљају јавни приход.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана