Противградне ракете спријечиле већу штету на усјевима

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Испаљивање противградних ракета није узрок суше у Републици Српској, као што тврди предсједник Удружења мљекара Владимир Усорцац, већ је захваљујући њима спријечена већа штета на усјевима, саопштено је данас из "Противградне превентиве Републике Српске".

Из "Противградне превентиве" најоштрије демантују и изјаву Усорца да се противградна заштита не спроводи нигдје у Европи, осим у Републици Српској, те истичу Мађарску као најсвјежији примјер гдје су за развој управо ове дјелатности кориштена средства ЕУ.

"Ова дјелатност се спроводи на дијеловима Шпаније, Француске, Грчке, Аустрије Њемачке, Бугарске, Румуније, Молдавије, Русије и Србије. У свим програмима противградне заштите који се спроводе користи се исти метеоролошки реагенс - сребро-јодид, који се у облаке уноси путем противградних ракета или генератора са земље или авиона", наводи се у саопштењу и додаје да се управо сребро-јодид користи и у програмима повећања падавина, због своје особине да дјелује као заметак кише и на себе везује влагу из облака.

Из "Противградне превентиве" сматрају "још већом глупошћу и неистином" тврдњу да је противградна заштита узрок суше и да је због тога треба укинути.

"И у програмима противградне заштите и програмима повећања падавина практично је исти принцип рада, односно да се падавине излуче из облака прије него ли се смрзну и постану град, односно да над простором над којим се крећу облаци падне више кише", појашњава се у саопштењу.

Код обављања дјелатности противградне заштите, истиче се у саопштењу, кориштењем сребро-јодида нуспојава је више кише, а немогуће је говорити о томе да та влага једноставно нестане из атмосфере или да тако настаје суша.

"У Републици Српској имамо одличне резултате у сузбијању града, ове године смо спријечили значајну штету од града на пољопривредним културама и не може се говорити о катастрофалној штети од ове елементарне непогоде. Из свих облака на које смо дјеловали падала је киша, јер да се не ради о таквим облацима који су пуни влаге и који се крећу над прегријаним копном не би ни долазило до невремена и само би непотребно трошили ресурсе, односно ракете и отопину сребро-јодида за генераторе", наводи се у саопштењу.

Из "Противградне превентиве" наглашавају да су све друге тврдње, осим наведеног, обичне злонамјерне глупости зарад дневне политике и ситног ћара, углавном да се новац умјесто у ресурсе за заштиту од града уложи у оно што Усорац треба.

"То што ће лед однијети љетину и поразбијати кровове, аутомобиле и другу имовину, то му је мање или нимало битно", наглашавају из "Противградне превентиве".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана