Протић: Поштовати дејтонску уставну равнотежу

GS
Протић: Поштовати дејтонску уставну равнотежу

Након што је ОХР најавио медијску кампању “о важности рјешавања питања државне имовине”, Слободан Протић, члан Предсједништва Социјалистичке партије Српске - СПС, поручио је да ОХР узалудно троши новац на разне кампање, јер је питање државне имовине ријешено Дејтонским мировним споразумом.

“Устав и закони једне државе морају бити поштовани од стране свих њених грађана, али и страних држављана који се нађу на њеној територији. Посљедње активности ОХР-а и најава медијске кампање о важности питања државне имовине доприносе нарушавању уставне равнотеже у БиХ, са циљем одузимања надлежности ентитетима. Ентитети треба да разговарају о свим отвореним питањима, нарочито сада када је формирана Влада ФБиХ, умјесто да дозволимо некоме са стране да управља са нама”, изјавио је Протић.

Иако је Дејтонски споразум у Анексу ИВ, Уставу БиХ, јасно дефинисао однос надлежности у корист ентитета, бошњачки политичари и ОХР у посљедње вријеме актуелизовали су тему државне имовине, наглашавајући да та имовина мора припасти БиХ.

“Српски народ, у свом највишем законодавном органу, Народној скупштини, има право да доноси одлуке у складу са Уставом. Државна имовина се не регулише у ОХР-у и то посредством некаквих радних група на чијим састанцима се припрема и нуди тзв. рјешење за државну имовину. БиХ би се требала посветити рјешавању неријешених проблема, а не подривањем Устава и насилним одузимањем надлежности. Српска се својих права не може и неће одрећи, јер штитећи уставни поредак штитимо права свог народа”, закључио је члан Предсједништва СПС-а, Слободан Протић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана