Протић: Подмладићемо и стручно усавршавати чланове Црвеног крста

Срна
Foto: РТВ Добој

ДОБОЈ - Градска организација Црвеног крста у Добоју у наредном периоду активно ће радити на омасовљењу и подмлађивању, као и на стручном оспособљавању чланова како би адекватно одговорила својој мисији и растућим потребама грађана, рекла је Срни секретар добојске организације Црвеног крста Марина Протић.

Протићева, која је именована за новог секретара, најавила је да ће с циљем подмлађивања и омасовљења, Комисија за рад са омладином и подмлатком добојског Црвеног крста унаприједити сарадњу са основним и средњим школама, факултетима и мјесним заједницама, и да ће са конкретним активностима кренути већ за мјесец дана.

Она је навела да ће бити организоване радионице по школама о познавању дјеловања Црвеног крста, као и обуке из пружања прве помоћи да би школски тимови били спремни за градско такмичење у априлу.

Протићева је рекла да добојски Црвени крст има око 100 активних волонтера од око 180 регистрованих.

“Већ сутра за 12 волонтера креће тродневна радионица о писању пројеката с циљем формирања квалитетног пројектног тима како би Градска организација Црвеног крста одговорила на уочене потребе у локалној заједници”, навела је Протићева.

Према њеним ријечима, наставља се реализација већ започетих пројеката попут “Њега и помоћ у кући” и за потребе око 80 корисника ангажовано шест његоватеља, који је у ранијем периоду финансијски подржан средствима Црвеног крста Швајцарске и Градске управе Добој, а који се од почетка ове године спроводи само средствима добојске Градске управе.

“Потреба за овом услугом већа је од тренутног броја корисника и у наредних мјесец до два планирамо одржати презентацију овог пројекта како бисмо повећали обухват лица у стању потребе, али и његоватеља”, рекла је Протићева.

Она је истакла да се уз подршку Црвеног крста Швајцарске наставља пројекат “Активно здраво старење” чији је циљ да се лица треће животне доби активније укључе у друштвена дешавања, а који тренутно добро функционише на подручју четири мјесне заједнице.

Протићева је најавила реализацију већ дефинисаног плана и програма за текућу годину попут обиљежавања значајних датума попут Међународног дана борбе против туберкулозе у марту, те традиционалне акција добровољног давања крви у априлу.

Протићева је навела да ће низом активности током године пригодно бити обиљежена и прослава стогодишњице од оснивања покрета Црвеног крста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана