Протестна шетња против фемицида у Бањалуци

ГС
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА – Протестна шетња против фемицида у знак подршке свим женама које проживаљају неку врсту насиља одржана је данас у Бањалуци.

Наиме, жене се успјешно боре са свим предрасудама које се нађу пред њима, успјешне су у својим пословима, те храбро корачају кроз живот, али се многе од њих у својој кући суочавају са шамарима, батинањем, премлаћивањем и тортурама, а свједоци смо и бруталним убиствима.

Све чешће чујемо како је жена претрпјела неку врсту насиља, како физичког, тако психичког, али оно што је посебно забрињавајуће јесу брутална убиства жена која су све чешћа, пишу Независне.

Случај који је недавно потресао јавност јесте онај прије неколико дана када  је Нермин Сулејмановић у Градацу убио је своју супругу Низаму Хећимовић пред дјететом, овај злочин је потресао како грађане наше државе, тако и све у региону.

Такође, Мевлудин А. (58) убио је у недјељу навече у насељу Подгајеви у Живиницама своју невјенчану супругу Тахиру Ч. (52), а затим извршио самоубиство.

Управо из тог разлога учесници су прошетали носећи транспаренте са натписима "Државо стиди се", " Стоп фемициду", " Институције реагујте", "Не насиљу".

Горица Ивић испред фондације "Удружене жене" истиче да овом шетњом поручују да ниједна жена не смије да страда због дугогодишњег насиља.

"Жене прије фемицида преживљавају дугогодишње насиље, држава је та која је дужна да до насиља уопште не дође али и када дође потребно је да уради све да заштити жену као и све оне који трпе насиље", казала је Ивићева.

Како додаје, тешко је рећи зашто је повећан број пријава насиља.

"Повећан број пријава је евидентиран како кроз рад невладиних организација тако и кроз рад Институција. Потребно је да се реагује хитно и да се насиље што више пријављује", казала је Ивићева.

Драгана Миљковић социјални радник у сигурној куци у Бањалуци истиче да смо пропустили да вјерујемо жени која је жртва насиља.

"Све што жена каже се покушава банализовати, сматрамо да то није довољно важно, потребно је слушати жртву и адекватно реаговати", казала је Миљковићева.

Како каже, комшије и пријатељи често пријављују насиље које чују и виде, а како додаје то показује да ипак има савјесних грађана.

Организатор протеста је Хелсиншки парламент грађана Бањалука.

У градовима широм Хрватске данас је одржана акција "Сигурност жена је одговорност државе", у знак солидарности након троструког убиства у Босни и Херцеговини, а на окупљањима је од државе је затражено да предузме конкретне мјере за заштиту жена од насиља. Један од захтјева је да фемицид буде дефинисан као посебно кривично дело у закону. Женска удружења истичу да се на тај начин опраштају од брутално убијене Низаму Хећимовић и изражавају солидарност са женама у Босни и Херцеговини које траже већу ефикасност у заштити од насиља, преноси ХРТ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана