Протест таксиста у Добоју: Хоће да нас сломе, да нам узму хљеб

ГС
Протест таксиста у Добоју: Хоће да нас сломе, да нам узму хљеб

ДОБОЈ - Такси стајалишта у Добоју остала су јутрос празна јер су се овдашњи таксисти запутили у протестну вожњу, изражавајући тако своје незадовољство што им конкурентски "Еуротакси", како тврде, отима не само муштерије, него и такси мјеста.

"Долазе нам на штандове које смо ми добили легално, имамо дозволе. Они су спустили цијену испод тржишта, намјерно, да нас сломе, ја не вјерујем да су они у профиту, да уопште послују позитивно, него је то тактика да нам узму хљеб. Наше цијене су одобрене на републичком нивоу, нисмо ми измишљали цијене, значи према стандарду становника Еуротаxи има десет возила, раде 24 сата у двије смјене са 20 возача, значи 24 сата су присутни, то је тотална отимачина. Наше удружење има 25 возила са 25 возача, а негдје у закону можете сви провјерити, коме је интересантно, стоји да је један таксиста на хиљаду становника. Значи, отприлике на Добој који има око 24.000 становника наш број таксиста од 25 је сасвим довољан", рекао је Мирослав Кикић, један од добојских таксиста.

Овдашњи таксисти истичу да је законом предвиђено да сваки нови превозник или група превозника који желе да се баве овом дјелатношћу, да би добили лиценцу треба да добију одобрење од Удружења таксиста Добој што у конкретном случају није учињено.

"Утврдили смо да Градска управа Добој није издала лиценце за законит рад новог удружења 'Еуротаxи'. Посебно треба обратити пажњу да се у овом случају ради о нелегалној конкуренцији коју је град дозволио према овим људима који годинама егзиститрају и раде на територији града Добоја јер је омогућио без њихове сагласности ниже цијене превоза, што није у складу са правилником који је град Добој донио 2018., тако да ови људи имају велики проблем и могућност да се угасе", изјавила је Биљана Ракочевић, правна заступница Удружења таксиста.

Шта о протесту добојских таксиста, те тврдњама да њихови возачи раде нелегално имају да кажу у фирми "Еуротакси" нисмо успјели сазнати, а Борис Јеринић, градоначелник Добоја је поручио да свако има право да изражава своје незадовољство.

"Оно што знам је да је конкуренција увијек добродошла. Град Добој никада није наплаћивао јавне површине које они користе, тј. такси мјеста, иако су јавне површине у власништву града, значи сви имају једнака права. Доласком 'Еуротаxија' се показало да грађани имају бољу услугу. Имају људе који су организовани, позивам и таксисте добојске да се организују. Прије рата је био дежурни телефон и био је диспечер који се увијек јављао на телефон. Ви морате сада познавати лично или имати приватан број. Двадесетпрви је вијек, сви напредују, сви улажу у иновације, ја мислим да је првенствено мој задатак да бринем о грађанима да они имају што бољу услугу. Ја њих позивам да они унаприједе своју услугу, да својом услугом која ће бити боља од конкуренције, елиминишу конкуренцију и нека наставе да раде. Значи, сви имају једнаке услове, имају подршку града", казао је Јеринић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана