Протест пољопривредника у Бијељини

Срна
Протест пољопривредника у Бијељини

БИЈЕЉИНА - Удружење пољопривредника "Села Семберије и Мајевице" организовало је у Бијељини протест због незадовољства својим статусом.

Предсједник овог удружења Саво Бакајлић рекао је новинарима да је ријеч о домаћинском скупу који ће тако и проћи и да у протесту нема политике.

Бакајлић је навео да „држава и ресорно министарство немају слуха за проблеме пољопривредника“.

Учесници протеста прошли су дијелом пута тракторима, а сада су окупљени испред сједишта Удружења у Бијељини на Агротржном центру.

Из Пореске управе Републике Српске речено је да пољопривредници у Семберији нису пријавили обавезу за 2021. годину након чега им је упућена опомена, а када су добили опомену одмах су најавили протесте.

- Пољопривредници, као и сви други, дужни су да измирују своје обавезе а оне не могу да се намећу ретроактивно - навели су из Пореске управе за АТВ.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су протести пољопривредника у Бијељини и у Козарској Дубици потпуно неоправдани у години када је највише новца издвојено за пољопривреду што су, како је рекао, тражили управо пољопривредници Семберије.

-Од свих тих трактора који тамо долазе, држава је сигурно инвестирала 40 одсто донације да се они купе, али не да ходају по улицама него да раде у пољопривреди -  рекао је Додик новинарима у Приједору.

Навео је да је немогуће не платити обавезе држави, а тражити да се исплати све и један фенинг подстицаја као што је пољопривредницима исплаћен.

-У Козарској Дубици рјешавамо то питање. У Дубици има највећи број људи који су добили у закуп или концесију пољоприврдно земљиште. Има један број који је незадовољан и рјешавамо то питање. Министар је добио налог да се види да се то питање ријеши и ријешићемо то питање - најавио је Додик.

Поновио је да су протести непотребни.

-Ти људи неће то рјешавати на тај начин. И нема потребе да на тај начин рјешавати јер је то питање које и ја знам и ја хоћу да се то питање ријеши. Уколико буду излазили на улице, неће се ријешити - додао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана