Прослијеђено 80.000 релевантних докумената за расветљавање судбине несталих

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО- Шеф делегације Међународног комитета Црвеног крста /МКЦК/ у БиХ Елмир Цамић рекао је да су њихови истраживачи до сада прикупили више од 80.000 страница релевантних докумената из архива страних држава и организација како би помогли да се расвијетли судбина несталих у БиХ, којих је више од 7.600.

У саопштењу из ове организације наведено је да су у јулу 2018. покренули петогодишњу стратегију како би били искориштени сви начини да се расвијетли судбина још више од 7.600 несталих, а да њихове породице и заједнице напокон пронађу смирај.

"У оквиру наше стратегије смо покренули претраге архива страних држава и организација које су имале мировне мисије у БиХ у периоду 1992-1995. ради проналажења масовних и индивидуалних гробница. Наши истраживачи су до сада прикупили више од 80.000 страница релевантних докумената које су прослијеђене Институту за нестала лица за даљу акцију", истакао је Цамић.

У саопштењу је наведено да посебну пажњу МКЦК од самог почетка посвећује потрази за особама несталим усљед рата у БиХ и психосоцијалној подршци њиховим породицама.

У склопу обиљежавања три деценије рада МКЦК у БиХ, у Сарајеву је данас постављена изложба "30 година посвећених хуманости".

Изложба на којој посјетиоци могу добити више информација о овим и другим активностима МКЦК у БиХ данас, као и у протеклих 30 година, биће доступна до 5. септембра на обали Мака Диздара У Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана