Прошле године дуванари из Посавине остварили већи принос

Срна
Прошле године дуванари из Посавине остварили већи принос

БИЈЕЉИНА - Директор бијељинског “Дувана” Чедо Готовчевић рекао је данас да је прошла година, када је ријеч о око 100 дуванара са којим је ово предузеће потписало уговор, била задовољавајућа, али да су бољи принос имали Посавци због, прије свега, временских услова, те нагласио да је план производње за ову годину повећан за 10 одсто.

“Ове године смо повећали план производње за 10 одсто, а намјеравамо да задржимо исти број произвођача. Наш план се увијек заснива на реалним могућностима, реалној заинтересованости произвођача, мада, иако смо вољни што више, ово око стотину дуванара је наша реалност”, рекао је Готовчевић новинарима.

Он је изразио наду да ће принос ове године бити нешто бољи, око 250 тона дувана.

“Ми нисмо интересантни великим фирмама, наш контингент је сувише мали за њих јер они набавке врше у хиљадама тона што ми, нажалост, нисмо у могућности. Заинтересованост произвођача је велика, али радне снаге је све мање и не смију да се усуде јер за производњу дувана морате имати много људи у пољу и уопште”, рекао је Готовчевић.

Он је подсјетио да је просјечна цијена дувана по килограму прошле године износила 4,70 КМ, а ове године пет КМ, плус подстицаји од фирме.

“Имамо подстицај од једну КМ од ресорног министарства од којег очекујемо повећање у овој години”, рекао је Готовчевић.

Секретар за пољопривреду и прехрамбену индустрију у Привредној комори Републике Српске Драган Шепа рекао је да је ово привредно друштво једини организатор традиционалне производње, која се одвија у Бијељини и Посавини.

“Тренутно имамо око 100 пољоприврених произвођача који су кооперанти овог привредног друштва и који се баве дуванарством. Када је ријеч о производњи у Републици Српској укупно је за 2022. годину била око 320 тона, а пад за 2023. на 250 тона настао је због временских услова”, навео је Шепа.

Он је изразио задовољство и што “Дуван” има нове кооперанте ове године и истакао да упорно раде на томе да повећају број коопераната, број произвођача, те тиме и укупну производњу.

Бранкица Томаш из ресорног министарства Владе Републике Српске рекла је да је предузеће “Дуван” једино на овим просторима организатор производње и продаје дувана.

“У посљедњих неколико година десио се велики пад броја произвођача и он је данас негдје око 100. Прошла година је једна од досад најлошијих када је ријеч о производњи ове културе, јер је остварено тек око 200 тона произведеног дувана”, навела је Томашевева и додала да је премија Министарства у 2023. години износила 74 фенинга, а годину прије дуван је био премиран са 43 фенинга.

Она је додала да се Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске припремило и доставило рјешења пољопривредним произвођчима за прошлу годину, те се исплата премија очекује до краја фискалне године.

“Исто и ове године, с обзиром на захтјеве произвођача и Привредне коморе, у Министарству ће се разговарати о новом повећању премија. Сваке године, у зависности од броја произвођача и остварене производње, односно у посљедње двије године издвојено је по 150.000 КМ”, рекла је Томашева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана