Прослављена слава Цркве Светог Василија у Благају

Srna
Foto: срна

МОСТАР- Црква Светог Василија Острошког и Тврдошког у Благају код Мостара данас је прославила крсну славу - Светог Василија, а свечаности је присуствовао велики број вјерника.

Свету литургију је служио мостарски парох Душко Који, који је у бесједи поручио да је Бог молитвама Светог Василија дјеловао и исцијелио безброј људи и многима дао утјеху.

"Сви ми православни Срби, а нарочито овдје у Херцеговини, имамо лични однос са Светим Василијем. Безброј пута свима нама је био утјеха. Када бих год сретао људе који су били у Острогу и ишли да се поклоне његовим моштима сви су се враћали и говорили да је то нешто чудесно и неописиво", рекао је Којић.

Он је навео да је нико није већи свједок живог Бога од Светог Василија и Светог Саве.

"Традиција српскога народа је увијек подразумијевала да се поштују светитељи, да буде идеал живота свети патријарх, свештеници, монаси, свети божји угодници, а чини ми се данас имамо друге идеале", навео је Којић.

Он је додао да се данас заборавило на идеале који су вијековима у духу хришћанства, православне вјере и српског народа. "Све што данашње друштво заговара, мултикултуралност, плурализам, мултиконфесионалност, све то можете наћи у манастиру Острог као нигдје на свијету - разне религије, људе разне боје коже, карактера који се сви лијепо слажу зато што имају заштитника пред Богом - Светог Василија", навео је Којић.

Старјешина Црквене Светог Василија Острошког и Тврдошког у Благају Бранимир Боровчанин честитао је славу парохијанима и позвао их да покажу саборност и јединство, не само на славу, него свакога дана.

"Сваки дан да будемо упућено једни на друге, поготово у данашња времена када је цијели свијет у хаосу, да ми који смо со земљи и свјетлост свијету да пробамо да унесемо мир и стабилност у наше домове", поручио је Боровчанин.

У благајску цркву иду вјерници из свих јужних мостарских насеља, па и цијелог Мостара, који кажу да је данас за њих велики дан, јер је Свети Василије Острошки и Тврдошки светац који вијековима чува српску Херцеговину и њен вјерни народ.

Црква Светог Василија Острошког у Благају је изграђена 1893. године, а минирана је и запаљена у јуну 1992. године, у вријеме када су страдали сви православни храмови у долини Неретве. Обновљена је и освештана у августу 2016. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана