Прослављена ктиторска слава манастира Сасе

Срна
Прослављена ктиторска слава манастира Сасе

СРЕБРЕНИЦА - Средњовјековни Манастир Свете Тројице у Сасама код Сребренице прославиоје данас ктиторску славу овог храма - Светог цара Уроша Српског.

Литургији су, уз велики број вјерника, присуствовали и ходочасници који су јутрос кренули пјешице из Сребренице и Братунца до овог 15 километара удаљеног манастира изграђеног 1242. године.

Након литургије и причешће вјерника обављено је ломљење славског колача уз славски обред, а припремљеној трпези љубави присуствовао је велики број људи.

Двије групе углавном младих, са по неколико десетина ходочасника из Сребренице и Братунца, кренуле су јутрос на традиционално поклоничко пјешачење на ктиторску славу манастира Свете Тројице у Сасама.

Након кратке молитве, једна група ходочасника са српском заставом кренула је предвођена протојерејем Александром Млађеновићем и члановима Српског културно-умјетничког друштва "Свети деспот Стефан Лазаревић" испред сребреничког Храма Светог Архангела Михаила на поклоничко пјешачење преко Залазја, до манастира у Сасама.

Ходочасници су застали, одали почаст и прислужили свијеће за покој душа на српском гробљу у селу Залазје код спомен-костурнице убијеним Србима из овог краја у Другом свјетском рату и споменика српским борцима погинулим 12. јула 1992. године у том селу. Из порте братуначке Цркве Успења Пресвете Богородице кренула је друга колона ходочасника и прошла кроз села Побрђе, Вољевица, Бјеловац и Биљача.

У Биљачи су прислужили свијеће и одали почаст групи српских бораца који су погинули на том мјесту наишавши на муслимански засједу у Одбрамбено-отаџбинском рату. Код рудника олова и цинка у Сасама састале су се ове двије колоне ходочасника и заједно су препјешачили преостала два километра до манастира.

Организатори поклоничког пјешачења до манастира у Сасама су Српска православна општина Сребреница и Светосавска омладинска заједница Братунац.

Манастир Сасе изграђен је 23 године након добијања аутокефалности Српске православне цркве 1219. године и 10 година након успостављања Митрополије у Сребреници 1232. године, а задужбина је краља Уроша Првог Немањића, посљедњег светитеља из династије Немањића, чије су мошти и крст дуго чувани у овом храму. Као и највећи број српских манастира, и он је кроз историју више пута скрнављен, пустошен и обнављан.

Тако је било и у посљедњем рату. Стари средњовјековни манастир у Сасама био је метох /имање/ манастира Хиландар и увијек је био духовно средиште српског народа овог краја, па чак и у периоду када је био порушен, што се дешавало више пута у бројним бунама и ратовима на овим просторима.

Током 1989. године обновљена је манастирска црква која је задржала аутентични изглед и манастир у Сасама прославио је јединствен јубилеј - 750 година постојања.

Након посљедњег рата поново је обновљен. Уређен је простор око храма и уз благослов тадашњег епископа зворничко-тузланског Василија изграђени су манастирски конаци.

Представља импозантан комплекс у јединственом природном амбијенту, гдје радо долазе вјерници из свих крајева Српске, Србије и иностранства, а посебно из православних земаља. Освештан је 18. септембра 2010. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана