Прослављен Свети цар Урош - ктиторска слава манастира Сасе

Срна
Foto: Срна

СРЕБРЕНИЦА - Манастир Сасе прославио је данас ктиторску славу Светог цара Уроша српског, а Свету архијерејску литургију служио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, који је овом приликом позвао српски народ на молитву Богу.

Митрополит је истакао да се искреном молитвом, вјером и духом могу превладати све тешкоће, посебно ако се то обавља у црквама и манастирима. ОПн је братству Манастира Свете Тројице и вјерницима частитао славу, а посебно је захвалио ходочасницима који су препјешачили 15 километара по ружном времену да би присуствовали литургији и светом причешћу. Ходочасници су јутрос кренули пјешице из Сребренице и Братунца до овог, 15 километара удаљеног, средњовјековног манастира. Митрополит Хризостом захвалио је и властима за асфалтирање пута до манастира, чиме је олакшан приступ овој богомољи.

Он је прогласио добротворима и уручио повеље Влади Републике Српске и кабинету начелника општине Сребреница за допринос уређењу и асфалтирању пута, а Сребрни орден свештеномученика Петра, митрополита сарајевског и дабробосанског додијелио је игуману Методију и начелнику општине Младену Грујичићу. Као и претходних година, и јутрос су двије групе са по неколико десетина ходочасника из Сребренице и Братунца кренуле на крсни ход или поклоничко пјешачење на ктиторску славу манастира Свете Тројице у Сасама. Број учесника био је нешто мањи него ранијих година јер је радни дан, али и због поштовања мјера заштите од вируса корона.

Након кратке молитве, једна група ходочасника са српском заставом кренула је, предвођена протојерејем Александром Млађеновићем и члановима Српског културно-просвјетног друштва "Свети деспот Стефан Лазаревић", испред сребреничког Храма Светог архангела Михаила на поклоничко пјешачење до манастира у Сасама. Ходочасници су на свом путу одали почаст и прислужили свијеће за покој душа на српском гробљу у селу Залазје код спомен-костурнице и споменика убијеним Србима из овог краја у Другом свјетском рату и посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату. Друга колона ходочасника кренула је из порте братуначке Цркве Успења Пресвете Богородице и прошла кроз села Побрђе, Вољевица, Бјеловац и Биљача. У Биљачи су прислужили свијеће и одали почаст групи српских бораца који су погинули на том мјесту. Код рудника олова и цинка у Сасама састале су се колоне ходочасника из Сребренице и Братунца заједно препјешачивши преостала два километра до манастира.

Организатори поклоничког пјешачења до манастира у Сасама су Српска православна општина Сребреница и Светосавска омладинска заједница Братунац. Након Свете литургије, обављено је ломљење славског колача уз славски обред, а припремљеној трпези љубави присуствовао је велики број вјерника. Манастир Сасе саграђен је 1242. године, задужбина је краља Уроша Првог Немањића, посљедњег светитеља из династије Немањића чије су мошти и крст дуго чувани у овом храму. Као и највећи број српских манастира, и он је кроз историју више пута скрнављен, пустошен и обнављан.

Тако је било и у посљедњем рату. Стари средњовјековни манастир у Сасама био је метох /имање/ манастира у Хиландару и увијек је био духовно средиште српског народа овог краја, чак и када је био порушен. Током 1989. године обновљена је манастирска црква, која је задржала аутентични изглед и манастир у Сасама прославио је јединствен јубилеј - 750 година постојања. Поново је обновљен послије посљедњег рата. Уређен је простор око храма и уз благослов тадашњег епископа зворничко-тузланског Василија изграђени су манастирски конаци и представља импозантан комплекс у јединственом природном амбијенту, гдје радо долазе вјерници из разних крајева Српске, Србије и иностранства, посебно из православних земаља. Освештан је 18. септембра 2010. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана