Прослава Православне нове године на отвореном широм Српске

 Милош Васиљевић
Прослава Православне нове године на отвореном широм Српске

БАЊАЛУКА - Уз молебан, али и ватромет и народну музику на трговима широм Републике Српске, грађани али и бројни туристи вечерас ће дочекати Православне нову годину.

У храмовима ће у поноћ бити служен молебан којим се црква моли за благослов у наступајућој години. Биће организовани и ватромети и послужење за вјернике и све људе добре воље.

Директор Туристичке организације РС Миодраг Лончаревић казао је да ће и Нова година по јулијанском календару бити дочекана у празничном амбијенту јер се Српска у више наврата показала као прави домаћин.

- Организован је дочек у више локалних заједница. У Бањалуци ће наступити једна он најпознатијих пјевачица етно музике Биља Крстић и њен састав “Бистрик”, као и млада етно пјевачица из Црне Горе Бранка Зечевић - рекао је Лончаревић за “Глас”.

Програм у највећем граду Српске почиње у 21 час код Храма Христа Спаситеља.

- Овај културно-умјетнички догађај поклон је града суграђанима, али и свим гостима који су Бањалуку препознали као мјесто гдје се одржавају добри концерти и програми - казала је савјетница бањалучког градоначелника за културу и социјалну политику Мирна Савић Бањац.

Свечано ће бити и у Вишеграду гдје ће посјетиоце забављати Марија Шерифовић, а тај концерт поклон је Олимпијског центра “Јахорина”.

Концерт у Андрићграду почеће у 20 часова наступом “ОК бенда”, након којег ће наступити Шерифовићева, која је рекла да ће вечерас бити у дивном граду и с дивним људима како би подијелила лијепу енергију и емоцију.

Бијељинце и њихове госте забављаће “Амадеус бенд”, док ће на Тргу Србије у Источном Сарајеву наступати Бане Мојићевић, а у паљанском Олимпијском парку Борис Режак. Свечано ће, између осталог, бити и у Дервенти гдје ће присутне на тргу забављати Пеђа Меденица и културно-умјетничко друштво младих “Босиљак”, али и у Новом Граду, гдје наступа Вики Миљковић.

Рекорд

Миодраг Лончаревичћ казао је да је за 11 мјесеци прошле године у Српској евидентирано 408.575 долазака туриста, који су остварили 970.033 ноћења, што даје просјек од 2,4 дана дужине боравка на дестинацији.

- У децембру ће бити минимално 30.000 регистрованих ноћења, што нас доводи до тога да ће 2022. година бити рекордна и прва милионска када су регистрована ноћења у питању - рекао је Лончаревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана