Прослава на тргу “Косовски јунаци” у Грачаници

Срна
Прослава на тргу “Косовски јунаци” у Грачаници

ГРАЧАНИЦА - На Тргу “Косовски јунаци” у Грачаници почела је прослава православне Нове године, упркос томе што су привремене институције у Приштини забраниле окупљања.

Уз вола на ражњу и кувано вино и ракију, у организацији општинске администрације, грађани су започели прославу и дочек Нове године која се по јулијанском календару слави као дио вјековне традиције.

Због забране окупљања и синошњег упада јединица РОСУ у зграду општине, с циљем да се предуприједе нежељене реакције, отказан је организовани превоз за грађане из периферних села на подручју општине Грачаница.

Грађани су, међутим, позвани да самостално дођу и присуствују дочеку православне Нове Године испред општинске адмнистрације у Грачаници.

На прилазима Грачаници у касним поподневним сатима, како јавља извјештач Срне, примјетно је и повећано присуство кКосовске полиције, посебно улицама које се ослањају на Манастир Грачаницу, у коме ће вечерас бити служено цијеловечерње бденије, као и у свим манастирима у јужној српској покрајини.

Предсједник општине Грачаница Љиљана Шубарић у честитки је навела да је поносна на чињеницу да се данас у Грачаници показује како се чува вјера и традиција.

“Део смо мултикултуралне заједнице и поштоваћемо увек различитости свих заједница које живе у нашој општини. Нека молитва за здравље мир и благостање буду одлика данашњег дана”, навела је Шубарићева.

Знајући, како је истакла, да су љубав према ближњем и очување мира основа складног и успјешног заједничког живота, она је цијелом православном српском народу пожељела добро здравље, много среће и успјеха у сваком дану нове године.

Шубарићева је пожељела да празник и година пред нама буде у знаку рада, хуманости, јединства и здравља, а приоритети очување мира и стабилности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана