Просјечна фебруарска нето плата у РС 1.091 КМ, највиша до сада

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Просјечна фебруарска нето плата у Републици Српској износила је 1.091 КМ и поново је највиша до сада, када се посматра просјечна нето плата по мјесецима, саопштио је данас Републички завод за статистику.

Фебруарска просјечна нето плата је у односу на јануар номинално већа за 4,7 одсто, а реално је већа за 3,4 одсто. Номинални раст нето плате забиљежен је у свих 19 подручија у фебруару ове, у односу на исти мјесец прошле године.

Највећи фебруарски нето просјек плате од 1.560 КМ исплаћен је у области вађења руда и камена, а најнижи од 789 КМ у грађевинарству. Просјечна фебруарска бруто плата износила је 1.647 КМ. Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Републици Српској, мјерене индексом потрошачких цијена, у фебруару ове године, у односу на јануар, у просјеку су више за 1,3 одсто, док су у односу на исти мјесец претходне године у просјеку више за 7,2 одсто.

Највећи годишњи раст цијена у фебруару од 15,2 одсто регистрован је у области превоза због виших цијена у горива и мазива, док је највећи пад цијена на годишњем нивоу од 6,7 одсто био у области одјеће и обуће због сезонских снижења конфекције и обуће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана