У Билећи пронађени гробови и скелетни остаци стари више вијекова

Срна
У Билећи пронађени гробови и скелетни остаци стари више вијекова

БИЛЕЋА - Приликом радова на обнови Цркве Светог архангела Михаила у Трновом долу код Билеће, која је национални споменик БиХ, пронађени су гробови и скелетни остаци православног становништва овог краја стари више вијекова, рекла је археолог Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Љиљана Врућинић.

Врућинићева је новинарима изјавила да је обнова почела крајем маја, а да се тренутно врши ископавање канала око цркве да би се санирала влага.

Она је истакла да је ова црква значајна јер има аспект старости и аутентичности, а писани подаци говоре да потиче из 14. вијека.

Свештеник Александар Грчић рекао је новинарима да се тренутно раде откопавања до нивоа пода да би се заштитили темељи и црква.

"Ради се све по пројекту, мијењају се кровне плоче, морају се осигурати темељи и под, а највјероватније у југозападном ћошку цркве имамо неку пећину, ту је дошло до пуцања", рекао је Грчић.

Он је напоменуо да је обнова цркве почела крајем маја, да је ријеч о пројекту вриједном око 50.000 КМ, који је због новонасталих поскупљења достигао много већу цифру.

Грчић истиче да у обнови цркве помажу вјерници, а помоћ је стигла и од Републичког секретаријата за вјере али и Министарства за борачко-инвалидску заштиту Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана