Пронађене кости монаштва манастира Рмањ

Srna
Foto: srna

МАРТИН БРОД- Код манастира Рмањ у Мартин Броду пронађене су мошти десетак монаха, међу којима и у народу познатог свештеника Цвије Зорића.

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије је у присуству свештенства у Параклису Светог Јована Златоустог у манастиру Рмањ у новосачињени кивот положио кости рмањских светитеља и мученика, које ће бити чуване у овом манастиру.

Владика Сергије служио је и мали помен свештеномонасима, монасима и трудбеницима манастира Рмањ чије су кости пронађене, али и свима који су себе уградили у темеље ове свештене обитељи.

То откриће, до којег је дошло случајно, од великог је значаја, посебно што су мошти пронађене управо у данашње вријеме, када се одвија васкрсење манастира Рмањ, бисера на ушћу Унца у Уну коме историја није била благонаклона, а о чему могу посвједочити управо новопронађени мученици рмањски, наведено је на сајту Епархије бихаћко-петровачке.

"Мошти рмањских монаха, свештенослужитеља, ондашњих житеља светониколајевске обитељи манастира Рмња и њихови земни остаци пронађени су приликом обновитељских грађевинских радова око манастирског храма Светог Николаја Мирликијског Чудотворца у овом манастиру", навели су из Епархије.

Они су напоменули да је већина скелета пронађена уз саме темеље манастирског храма и испред улазних западних врата, а међу њима и мошти свештеника Зорића, који је живио половином 19. вијека, а којег је народ због његовог живота у врлини називао калуђером. "Кости мученика рмањских свједок су постојања и трајања ове свештене обитељи", саопштили су из Епархије и подсјетили да је истакнути српски писац и филолог Сима Томић још почетком 20. вијека говорио о манастиру Рмањ и његовом значају.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана