Пронаћи заједничко рјешење за систем наплате путарине на Коридору "Пет це"

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Представници предузећа "Аутопутеви Републике Српске" Бањалука и "Аутоцесте Федерације БиХ" Мостар договорили су да у наредном периоду надлежне службе оба предузећа пронађу заједничко рјешење за систем наплате путарине, како би се олакшало кориштење ауто-пута на Коридору "Пет це".

На састанку у Бањалуци разговарано је о реализацији великих инфраструктурних пројеката, од којих је изградња дионица ауто-пута на паневропском Коридору "Пет це" један од приоритета, те је постигнут договор у вези са рјешавањем имовинско-правних односа и техничких детаља о изградњи тунела Путниково брдо два, саопштено је из предузећа "Аутопутеви Републике Српске".

На састанку је било ријечи и о потреби што хитније расподјеле нераспоређених 175 милиона КМ прикупљених по основу акциза, која су тренутно замрзнута на рачунима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

"Ријеч је о пет одсто средстава, које УИО БиХ задржава до доношења нове одлуке Управног одбора УИО БиХ о начину расподјеле прикупљених средстава. Представници два предузећа затражиће хитан састанак влада Републике Српске и Федерације БиХ са Министарством финансија и трезора у Савјету министара, како би се нашло адекватно рјешење расподјеле задржаних средстава", наводи се у саопштењу.

Вршилац дужности директора предузећа "Аутопутеви Републике Српске" Слободан Станаревић рекао је да је на састанку постигнут висок степен сагласности о неопходности чешћих сусрета представника два предузећа, на свим нивоима, како би на вријеме биле уочене и отклоњене евентуалне сметње и потешкоће у припреми и реализацији инфраструктурних пројеката.

"Један од најзначајнијих пројеката који очекује наша два предузећа, јесте изградња тунела Путниково брдо на другој дионици Коридора Пет це, такозваној добојској обилазници, али и утврђивање трасе ауто-пута на подручју дистрикта Брчко, која би требало да буде саставни дио ауто-пута Београд–Сарајево–Београд, али и будућег ауто-пута Београд–Бањалука", навео је Станаревић.

Директор предузећа "Аутоцесте ФБиХ" Елмедин Володер поручио је да се саобраћајни систем у БиХ мора сагледавати кроз интегрални приступ, а све у циљу постизања оптималних резултата код планирања и уговарања кључних инфраструктурних пројеката од регионалног значаја.

"Наш заједнички интерес јесте изградња модерног и безбједног ауто-пута на Коридору Пет це, као и на осталим правцима. Уз то, намјера нам је да интензивирамо изградњу мреже ауто-путева и брзих путева кроз цијелу БиХ", рекао је Володер.

У том смислу, додао је он, већ су предузети први кораци у припреми планске и пројектне документације за припрему изградње ауто-пута на Јадранско–јонском коридору.

Представници "Аутоцеста ФБиХ" позвали су делегацију "Аутопутева Републике Српске" у узвратну посјету Сарајеву и заједнички обилазак градилишта на Коридору "Пет це" на подручју Федерације БиХ. 
 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана