Промовисани кадети Полицијске академије: Полиција Српске спремна за све изазове

Срна
Промовисани кадети Полицијске академије: Полиција Српске спремна за све изазове

БАЊАЛУКА - Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран поручио је данас да Министарство унутрашњих послова (МУП) трпи снажне притиске и нападе од разних појединаца и организација, али да га то неће поколебати, већ само оснажити да и даље буде стуб Републике спреман да одговори свим изазовима у заштити грађана, посебно у борби против свих видова криминала и тероризма.

Он је на промоцији 170 кадета 24. класе Полицијске академије и 10. класе Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) у Залужанима констатовао да полиција врло снажно и професионално одговара свим задацима, као и да је стање безбједности у Српској задовољавајуће.

Каран је подсјетио да је Полицијска академија МУП-а Републике Српске основана још 1999. године и од тада до данас одшколовала је око 3.000 кадета.

Нагласио је да су уз велику помоћ институција Српске створене све претпоставке за успјешну обуку полиције и њихов даљи ефикасан рад.

Каран је рекао да МУП више година интензивно ради на подмлађивању полиције што је препознато и од грађана Српске.

Он је нагласио да ће 170 кадета 24. класе Полицијске академије и 10. класе САЈ-а од 1. августа бити дио нових младих полицијских снага МУП-а.

-Пред вама као полицијским службеницима Министарства су бројни изазови и обавезе. Очекујемо од вас да своја знања са Полицијске академије примијените у пракси и да дате тако свој допринос у заштити безбједности грађана и њихове имовине и уставног поретка Републике Српске - поручио је Каран промовисаним кадетима у обраћању на свечаности.

Он је нагласио да је пред њима будућност и обавеза да наставе традицију и чувају Републику, у чије темеље су животе у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату уткала 782 припадника МУП-а.

Каран је захвалио институцијама Српске у помоћи на обезбјеђивању материјално-техничких услова, као и грађанима за подршку и повјерење у полицију.

-Увјерен сам да ћете ви као припадници МУП-а остати досљедни у чувању вриједности које поштујемо, а то су законито и професионално поступање, поштовање људских права и слобода свих грађана, вјерни традицији народа Републике Српске, храбрости и патриотизму, пожртвованости и хуманости - рекао је Каран.

Начелник Управе Министарства унутрашњих послова за полицијску обуку Миле Шикман изјавио је да је полицијско образовање окосница полицијске функције и темељ сваке полицијске професије.

На промоцији кадета 24. класе Полицијске академије и 10. класе Специјалне антитерористичке јединице, Шикман је рекао да ће се 170 кадета ускоро прикључити МУП-у и започети са обављањем полицијских послова и дужности.

-Учили смо вас да послове обављате одговорно, професионално и дисциплиновано. Окончали сте основну полицијску обуку, положили завршни испит и данас ћете дати заклетву као израз части и достојанства. Пред вама је обавеза да дужност обављате непристрасно, без наклоности, симпатија или мржње према било коме - поручио је Шикман у обраћању кадетима.

Кадет 24. класе Полицијске академије Милан Богдан из Дервенте каже да је полицијски посао частан, да није само репресиван, већ имају прилику и да помогну људима.

-Сви млади људи који желе да помогну својој држави и људима треба да конкуришу за Полицијску академију и Средњу школу унутрашњих послова - рекао је Богдан.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић  истакао је да ће Република Српска трајати све док такви млади људи чувају њену традицију и вриједност.

-Ови млади људи су одабрали не само да чувају своју државу, него да у својој Републици Српској остану и стварају породицу и да је даље чувају и граде - истакао је Стевандић у обраћању на свечаности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана