Промовисана књига "Ослонац српски" Ђорђа Вуковића : Посвета нашим моралним вертикалама

Ж.М.
Промовисана књига "Ослонац српски" Ђорђа Вуковића : Посвета нашим моралним вертикалама

БАЊАЛУКА - Књига "Ослонац српски" аутора професора Ђорђа Вуковића пластичан је приказ личности из протеклих 150 година српске историје које су доказ да су на нашој друштвено-политичкој сцени постојали људи које с правом можемо назвати моралним вертикалама.

Поручено је ово прексиноћ у Бањалуци на промоцији овог дјела у препуној вијећници Банског двора. О књизи су, уз аутора, говорили и издавач Ненад Новаковић, универзитетски професори Боривоје Милошевић и Владе Симовић, а посебни гости били су чланови хора "Свети Платон бањалучки" који су извели пјесму "Востани Сербие" и глумац Љубиша Савановић који је рецитовао пјесму "Мој добри роде" Јована Дучића.

У књизи су обрађени животи и каријере више од 15 важних личности из српске културне и политичке историје, од Љубе Давидовића, преко Марка Миљанова, Светозара Марковића и Светозара Милетића, све до Николе Кољевића и Предрага Гуге Лазаревића, најпознатијих бањалучких интелектуалаца новог доба.

У дјелу писаном питким, журналистичким стилом, кроз призму најсвјетлијих ликова из наше историје повучена је и ефектна паралела с данашњим догађајима и личностима, постављено низ питања и дилема, али и дати бројни одговори.

На насловној страни књиге су фотографије Његошеве капеле на Ловћену, споменика косовским јунацима на Газиместану и манастира Острог које је аутор означио као три лансирне рампе нашег националног духа.

Књига је објављена 30 година након што је Вуковић, који је редовни професор на Факултету политичких наука у Бањалуци, објавио своје прво дјело, књигу поезије "Неко теби сличан". У међувремену је објавио више књига поезије, огледа, коментара и колумни те научно-истраживачких радова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана