Промовисана књига о највећем српском обавјештајцу

Срна
Foto: Срна

БЕОГРАД - У Београду је промовисана књига “Јован Милановић - највећи српски обавјештајац”, прва детаљна и свеобухватна студија о обавјештајној операцији коју је у сједишту НАТО-а у Бриселу извео српски генерал Јован Милановић, откривши планове за НАТО агресију на тадашњу СР Југославију, што је изазвало једну од три највеће обавјештајне афере у НАТО-у.

Аутори књиге, пензионисани генерали Љубан Каран и Илија Кајтез, описали су изузетан и нестваран оперативни подвиг српског обавјештајца у сједишту НАТО-а у Бриселу који је у потпуности пореметио планове западне војне алијансе и одгодио агресију на СР Југославију за скоро пола године, што је омогућило да се сачувају бројни животи и ресурси СР Југославије.

Директор Војно-обавештајне агенције Зоран Стојковић рекао је да је задатак ове агенције био тада, али и сада, да обезбиједи све информације о опасностима које пријете Србији, те да се ни данас ситуација није много промијенила и да исте опасности и даље постоје у различитим облицима.

“Наш задатак је сложен и тежак, радимо тајно у углавном непријатељском окружењу. Наш концепт војне неутралности је тежак, па нас и на Истоку и на Западу гледају са подозрењем, тако да нашем руководству није лако да води земљу”, навео је Стојковић и додао да је након штампања ове књиге порастао патриотизам и интересовање младих у Србији за рад у овој обавјештајној агенцији.

Рецензент књиге, пуковник у пензији Милан Мијалковски, рекао је да је ово епохално ђело, документ о историји српског народа који се суочавао са пријетњом уништења, а носиоци те идеје су били НАТО и исламски фактор “Ал каида” са својим извођачима на терену, комшијама Србије.

Мијалковски је додао да су контраобавјештајци НАТО-а успјели да открију само један извор који је достављао информације генералу Милановићу и то француског генерала Пјер Анри Бинела, који је сам признао, док самог Милановића, који је остварио обавјештајни продор у сам врх НАТО-а, нису успјели да открију.

Један од аутора пуковник у пензији Илија Кајтез рекао је да треба имати у виду да су Срби најважнију битку у глобализму и неправедном свијету водили за сопствени идентитет и слободу, за српско име, традицију, вјеру, манастире, писмо и језик.

Кајтез је рекао да је генерал Милановић историјска личност, те да се у српској војној структури таквима могу назвати још мајор Милан Тепић /који је дигао у ваздух касарну у Бјеловару у Хрватској/, пуковник Миленко Павловић /српски пилот у неравноправној борби против НАТО-а/, те хашки сужњи генерали Ратко Младић, Небојша Павковић, Владимир Лазаревић и други.

“Они који владају у Србији и Републици Српској треба да одликују ове див-јунаке, да не гледамо у Брисел, него у Господа, да добију улице, школе, војне јединице да се назову по њима. Такође, треба да власти размисле да уведу орден народног хероја вечне Србије”, нагласио је Кајтез.

Он је рекао да књига садржи генезу почетка распада НАТО-а којем, како је навео, нема спаса, као и да је НАТО агресија на Републику Српску деведесетих година био почетак краја униполарног свијета.

Јунак књиге и српски обавјештајац генерал у пензији Јован Милановић описао је на промоцији како је долазио до информација и планова НАТО-а у сједишту ове алијансе, те рекао да се још раније закључило да ће НАТО кренути преко Дрине, на Србију, а циљ му је Исток и Кина.

Он је подсјетио и да је сазнао за одлуку да Република Српска буде бомбардована као одмазда за заробљене припаднике Унпрофора првобитно у мају 1995. године, што је довело до пролонгирања бомбардовања за август исте године.

“Ја сам јавио Београду за ту одлуку у мају, а они руководству Републике Српске. Генерал Младић је обавестио јавност о томе и већ током ноћи агресија је заустављена, а Српска тада спасена”, рекао је Милановић, подсјетивши да је до бомбардовања дошло касније у августу.

Милановић је описао и како је долазио до информација о плановима за агресију НАТО-а на СР Југославију, о постојању три фазе војне агресије, као и кориштењу лажне мапе са наводно уништеним албанским селима од српских снага.

Он је навео да је сазнао и да ће за подметнути “случај Рачак” /наводно стријељање Албанаца/ бити кориштен модел “Маркале” - експлозије на сарајевској пијаци за вријеме рата у БиХ, као и да је експеримент за Маркале изведен на америчком полигону корштењем макета и амбијента пијаце као у Сарајеву.

Напоменувши да познаје пијацу Маркале, јер је више од три године живио у Сарајеву, Милановић је рекао да је припрема за Маркале изведена близу Вашингтона, у мјесту Александрија, а припреме су извели специјалци америчке ЦИА и официри муслиманске војске из БиХ.

Милановић је навео да је у Бриселу многе информације добијао усмено, а неке и у виду докумената, те да је испоштовао свој извор француског генерала Бинела који му је предао планове НАТО агресије на СР Југославију, тако што није пренио фреквенције француске авијације.

Он је рекао да су Бинелу судили, ставили га у ћелију са хомосексуалцима и да је преживио малтретирање, али да је рекао да му није жао што је Србима дао планове, те описао како се вратио у Србију и да је и из Србије сазнао датум НАТО агресије - 24. март 1999. године када му је из НАТО сједишта пренесена шифра “обуј чизме”.

Милановић је указао и на тадашње написе из западне штампе која није знала ко је српски шпијун у сједишту НАТО-а, упоређивали су га са ДЖемсом Бондом, па су чак наводили да Јован Милановић не постоји, као и да је проглашен персоном нон грата на Западу.

Рецензент књиге, пензионисани генерал Бранко Крга рекао је да је генерал Миловановић својом обавјештајном ђелатношћу у Бриселу стављао главу тамо гдје други нису смјели ногу, те да је слао руководству у Београду информације од суштинске важности за безбједност Србије о начину НАТО дејстава, врсти наоружања и циљевима агресије.

Рецензент бивши дипломата Живадин Јовановић рекао је да ова књига пише о немогућој мисији која је обављена у немогућим околностима, те да је велика заслуга Милановића то што је Србија и СР Југославија спремно дочекала НАТО напад и тиме избјегла веће жртве и разарања.

“Обезбедио је највредније информације које су држави биле потребне, али је и изградио мостове који су остали целој нашој нацији”, нагласио је Јовановић.

О важности достављених информација говорио је и генерал-мајор у пензији, бивши командант ракетних јединица Милош Ђошан који је рекао да су те информације помогле да се српска војна опрема измјести, те навео да “ко влада небом, влада и земљом”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана