Промовисан приручник за наставнике предмета од националног значаја

Срна
Промовисан приручник за наставнике предмета од националног значаја

БИЈЕЉИНА - Републички педагошки завод промовисао је вечерас у Бијељини приручник “Очување националног идентитета и вриједности у контексту основног васпитања и образовања”, намијењен наставницима који у основној школи предају предмете од националног значаја.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић указао је да су Република Српска и Србија усагласиле предмете од националног значаја и да су то српски језик и књижевност, историја, географија, ликовна култура и музичко васпитање.

Он је новинарима рекао да је исти приручник урадио и Педагошки завод Србије, те да су објављени на сајту оба завода.

“Ми смо промоцију нашег приручника имали 15. септембра - на Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Хвала организатору који нам је данас дао прилику да у Бијељини промовишемо Приручник и то у оквиру жВишњићевих данаж, будући да је Филип Вишњић једна од вриједних историјских личности српског народа”, рекао је Дамјановић.

Дамјановић је рекао да је приручник до сада промовисан у Бањалуци и Бијељини, а да је циљ да промоција буде реализована и у осталим регијама у Републици Српској, те у Србији.

Он је појаснио да два завода реализована све што су предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик прије четири године зацртали и сада иду ка даљем усавршавању програма за преостале разреде.

“Сигуран сам да ћемо све ово урадити и за средње школе”, рекао је Дамјановић.

Он је, одговарајући на питање новинара, рекао да се Педагошки завод посљедњих пет-шест година труди да ученике у основној школи упозна о догађајима и деведесетих година с циљем да ђаци науче шта се то дешавало, како се распала Југославија, како је настала Република Српска, шта за њу значи Дејтонски мировни споразум...

“Желимо да то знају и дјеца у Србији. Желимо да дјеца из Србије знају и шта је било у Јасеновцу, Броду на Дрини, Пребиловцу... Чини ми се да сигурним кораком идемо ка томе да нове генерације науче историју српског народа, уче свој језик и књижевност, ћирилицу, с надом да то пренесу даље, с кољена на кољено”, рекао је Дамјановић.

Маријана Милановић, предсједник Друштва учитеља Републике Српске - регије Бијељина, рекла је да је да ће приручник служити учитељима и наставницима да дјеца лакше пренесу знања о личном и националном идентитету и православљу.

Милановићева је рекла да су њени ђаци већ обрадили садржаје из тих области и навела примјер да су присуствовали литургији у цркви у Јањи.

“Ученици су тако имали прилику да искажу своју православну вјеру. Они у свом срцу и души треба да његују своју вјеру и нацију и крену путем светосавља”, рекла је Милановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана