Промотивни час кинеског језика на Универзитету и Бањалуци

srna
Foto: arhiva

ДОБОЈ - На Универзитету у Бањалуци од ове године планиран је упис првих студената на новом студијском програму синологије чија је акредитација још у поступку, најавила је директор Конфуцијевог института Универзитета у Бањалуци Љиљана Стевић.

Стевићева је навела да се синологија у Републици Српској тренутно изучава само на Универзитету у Источном Сарајеву гдје се годишње упише 30 студената.

"Ко говори кинески језик тренутно није незапослен", изјавила је Стевићева и навела да постоји тржиште рада за познаваоце кинеског језика с обзиром на већу присутност кинеских компанија у Републици Српској и БиХ, али и кинеских туриста којих је прије вируса корона евидентирано око 100.000 годишње.

Стевићева је данас присуствовала промотивном часу кинеског језика организованом у Економској школи у Добоју, који је одржала Селена Пијевић, професор на Филолошкој гимназији у Београду гдје се кинески изучава као први страни језик.

Пијевићева каже да кинески језик, који предаје 26 година, уопште није компликован како се то чини на први поглед и да на показним часовима ради на разбијању таквих предрасуда.

"То је један од најпредивнијих и најлепших језика и најједноставнијих језика да се научи", сматра Пијевићева.

Директор Економске школе Тијана Васиљевић Стокић каже да се промотивном предавању одазвало двадесетак ученика свих добојских средњих школа.

Ученица Леонтина Ву планира да након средње школе кинески језик изучава у Бањалуци с обзиром да већ има одређеног предзнања, јер јој је отац Кинез, а Кристина Савић каже да је овај језик привлачи с обзиром да има склоности према језицима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана