Промоцијом монографије “Силвана” почела “Приједорска зима”

Срна
Foto: Срна

ПРИЈЕДОР - Промоцијом монографије “Силвана” аутора Давора Видаковића у градској читаоници у Приједору вечерас је отворена манифестација “Приједорска зима 2023”.

Ријеч је о монографији пјевачице народних пјесама Силвани Арменулић из Добоја која је погинула прије 47 година у трагичној несрећи.

“О њој је много тога речено, нажалост, више од 70 одсто неистина, а град Добој је дао Силвани улицу и иницирао још низ активности, а једна од тих је израда и ове монографије”, рекао је аутор монографије Давор Видаковић.

Он је додао да је град Добој подржао пројекат који је кренуо захваљујући бившем градоначелнику Обрену Петровићу.

“Монографија има више од 500 страница и објашњава и приказује њен живот од рођења до трагичне погибије. Истраживање је трајало око годину и по дана и имали смо четрдесетак саговорника, неку су жељели да остану анонимни, а неки су прихватили да им се помене име”, рекао је Видаковић.

Он је додао да је тираж монографије 1000 примјерака, као и да је књига урађена по високим стандардима са циљем да стигне у што више домова.

“Циљ је да ово буде једна велика позитивна прича о Силвани која се никад није одрекла Добоја у који је радо долазила и када је била велика звијезда. И наш слиједећи корак биће отварање малог музеја Силваниног у Добоју и фестивал, али сад је фокус на представљању моногорафије у што више градова”, истакао је Видаковић.

Директор Народне библиотеке у Добоју Лидија Жарић рекла је да је ова установа у оквиру своје издавачке ђелатности ове године објавила два капитална ђела.

“Једно је монографија Српског црквеног пјевачког друштва ’Богољубље’ о посљедњих 10 година рада овог хора, а друга је монографија ж Силвана’ и обје говоре о култури града Добоја са двије различите стране”, истакла је Жарићева.

Она је додала да је аутор Давор Видаковић монографијом “Силвана” направио причу о жени која је Добојка и која је означила једну епоху бивше државе као култни пјевач и као неко ко је у то вријеме био толико познат да се и данас препознају њене пјесме, иако је толико времена прошло од њене смрти.

Жарићева је истакла да је потврда квалитета монографије стигла на овогодишњем Сајму књига у Београду, гђе је књига добила велику пажњу и тиме потврду оправданости њеног појављивања у јавности.

“Велико је интересовање људи свих узраста који су жељели да чују нешто о овој Добојки која је означила културни, музички живот наше земље деценијама. Силвана је на овај начин добила споменик у свом граду”, истакла је Жарићева.

Директор Народне библиотеке “Ћирило и Методије” у Приједору Гордана Вила изјавила је да је ово било књижевно-музичко вече и својевсртан спектакл за почетак “Приједорске зиме 2023”.

У музичком дијелу програма учествовали су оркестар Стефана Милошевића и вокални солиста Тамара Ћирић. Приједорска зима наставља се у четвртак, 14. децембра, када ће у градској читаоници бити одржана радионица израде новогодишњих честитки за најмлађе школског узраста под називом “Честитке нису заборављене”. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана