Промоција књиге “Заштитни пук Главног штаба ВРС: (1992-1995)”: Чување успомене на једну од најбољих јединица

В.З.
Промоција књиге “Заштитни пук Главног штаба ВРС: (1992-1995)”: Чување успомене на једну од најбољих јединица

БАЊАЛУКА - Стварање Републике Српске заслужује много бољу и обимнију научну обраду него што је она била до сада, јер је број озбиљних научних дјела о том херојском добу српске историје, заснованих на изворима првог реда и написаних у складу са методологијом савремене историје, недопустиво мали.

Наводи се ово у предговору књиге “Заштитни пук Главног штаба Војске Републике Српске: (1992-1995)”, аутора историчара Горана Латиновића, чија ће промоција бити одржана 14. маја у просторијама Академије наука и умјетности Републике Српске у 18 часова. 

Према ријечима Латиновића књига о 65. заштитном моторизованом пуку Главног штаба Војске Републике Српске представља само камичак у мозаику о историји Републике Српске, који би тек требало да буде склопљен. 

Како је појаснио, идеја за књигу рођена је крајем 2021. током разговора са Зораном Бенаком, Драганом Нежићем и Богданом Станићем из Удружења “65. заштитни моторизовани пук Главног штаба Војске Републике Српске”. 

- Био је потребан мукотрпан рад да би књига била написана и стављена на суд јавности. Изражавам наду да ће тај суд бити благ, с обзиром на све потешкоће са којима сам се суочавао током прикупљања извора, њихове обраде и писања текста. Читалац, посебно онај који је као борац Заштитног пука, дао своју личну жртву и прошао кроз “сито и решето”, које учешће у рату неминовно доноси, требало би да има у виду да није било могуће описати све догађаје и поменути све учеснике, јер је сваки историографски рад ограничен степеном сачуваности и доступности историјских извора. Нека ова књига буде допринос чувању успомене на једну од најбољих јединица Војске Републике Српске и подстрек даљем изучавању тог херојског доба српске историје - истакао је Латиновић иза чије је књиге, као издавач стао Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и Удружење “65. заштитни моторизовани пук Главног штаба Војске Републике Српске”. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана