Промоција „Графика о великанима“ у Бањалуци: У част Тесле, Миланковића, Шумановића…

ГС
Промоција „Графика о великанима“ у Бањалуци: У част Тесле, Миланковића, Шумановића…

БАЊАЛУКА – У организацији "Службеног гласника Републике Српске" у Бањалуци је одржана промоција "Графика о великанима српске науке и умјетности", с циљем да се представе графике најистакнутијих српских умова, међу којима су Никола Тесла, Милутин Миланковић, Стеван Мокрањац, Сава Шумановић, Надежда Петровић и многи други.

Вршилац дужности директора "Службеног гласника" Милош Лукић рекао је да српски великани заслужују пажњу и да је важно да се младим генерацијама усади свијест о томе којем народу припадају.

Он је истакао да има укупно 36 одабраних графика које доказују да је српски народ јединствен и недјељив.

Лукић је навео да се лако прихвата теза да су Срби мали народ, а толико познатих великана имају иза којих су остала велика дјела.

Према његовим ријечима, овим пројектима показује се вјера у Републику Српску и Србију.

Графике су осмишљене за излагање у школама, академијама и универзитетима с намјером да младе генерације боље упознају значај и допринос српских интелектуалаца и богату културну и научну баштину српског народа.

Графике ће бити достављене свим основним школама уз подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика и два "Службена гласника".

Директор "Службеног гласника Србије" Младен Шарчевић је рекао да је данашња промоција "Графика о великанима српске науке и умјетности" у Бањалуци показатељ братске сарадње са Републиком Српском.

Шарчевић је истакао да је графика савремена форма коју ће дјеца лако препознати, као и установе.

Он је нагласио да је заступљено више тема, те да је графика прича која нема краја.

-Српски народ је велики народ и увијек се мора повезивати кроз сличне пројекте - рекао је Шарчевић.

Шарчевић је додао да је потребно српско високо образовање подићи на виши ниво како то ради Мађарска и неке друге земље.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић је на промоцији "Графика о великанима српске науке и умјетности" у Бањалуци честитала на тако великом подухвату, те истакла да српски народ доказује да нема малих народа.

Цвијановићева је рекла да сарадња "Службених гласника" Републике Српске и Србије представља додатни допринос и да имати реализацију оваквих заједничких прича представља искорак, те да јој је задовољство када присуствује сличним догађајима.

Када Српска и Србија раде заједно, каже Цвијановићева, то представља нешто посебно и да се на тај начин охрабрују будуће генерације.

Она је навела да се графика бави великанима и да ће то бити повезано са модерним технологијама што ће бити приступачније дјеци.

-Поносна сам кад видим преданост људи у нашим институцијама који се баве овим -  истакла је Цвијановићева.

Она каже да је графика великана заједничко национално благо на које сви треба бити поносни.

-То је снага што данас кроз политички и институционали рад раде наше институције у Српској и Србији - , рекла је Цвијановићева и додао да је потребна вјера у себе, јер српски народ има ресурсе и потенцијал. /

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана