Промет за Нову годину и Божић мањи за чак 65 милиона КМ

Г.С.
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА - Грађанe Републике Српске, који се суочавају са озбиљном финансијском кризом, миомишла је празнична "грозница" током новогодишњих и божићних празника.

Иако се тих дана, посебно у већим градовима попут Бањалуке, Добоја, Бијељине, Источног Сарајева, могла видјети велика гужва у трговинама, тржним центрима, бутицима, кафићима, ресторанима, хотелима, и иако смо били свједоци значајно велике посјете страних држављана Републици Српској, ни то није помогло домаћим трговцима, угоститељима и другима да буде повећан промет у њиховим радњама.

Ово показују подаци Пореске управе Републике Српске, према којима је укупни промет преко фискалних каса у малопродаји у Републици Српској у периоду од 30. децембра 2023. године до 9. јануара ове године износио 238,1 милиона марака, док је на исте дане годину раније промет износио 302,7 милиона марака, што је за чак 65 милиона КМ више него у овој години.

Када је у питању само Град Бањалука, који је највећа локална заједница и административни центар Републике Српске, промет преко фискалних каса за вријеме новгодишњих празника од 30.12.2023. до 2.1. 2024. године износио је 20,2 милиона КМ, док је у истом периоду годину раније износио 33,5 милиона марака, што показује да стање ништа боље није било ни у Бањалуци, кроз коју се буквално није могло проћи тих дана од гужве, пише портал бањалуканет.

Очигледно је већина њих ишла у куповину, али са много мање новца на располагању него годину дана раније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана