Поново пролонгиран завршетак градње одморишта "Лужани": Предах за возаче тек за годину

Анита Јанковић Речевић
Поново пролонгиран завршетак градње одморишта "Лужани": Предах за возаче тек за годину

БАЊАЛУКА - Возачи који саобраћају аутопутем од Бањалуке до Градишке на мјесто за предах мораће да чекају још најмање годину за колико је пролонгиран завршетак одморишта “Лужани”, чија је градња званично почела још прошлог љета.

На аутопутевима у Српској још нема ниједног класичног одморишта са бензинском станицом и другом пратећом опремом због чега су вијест о изградњи првог објекта на локацији “Лужани” возачи прошлог јуна дочекали са радошћу.

Предвиђени рок за завршетак радова, односно почетак рада бензинске станице био је 27. мај ове године, али на поменутој локацији за сада је постављена само метална конструкција, односно одмориште још ни изблиза нема крајње обрисе.

У Министарству саобраћаја и веза РС кажу за “Глас” да је усљед непредвиђених и објективних околности на које концесионар компанија “Супер петрол” из Бањалуке није могла утицати, а које се прије свега односе на доставу прикључних инсталација струје и воде, првобитно предвиђени рок није било реално испоштовати.

- Велики број радова је завршен, али је за завршетак свих послова, прибављање одобрења, односно технички пријем, употребна дозвола и почетак обављања концесионе дјелатности потребан додатни рок од 12 мјесеци - рекли су у Министарству саобраћаја. 

Додали су да је у току процедура за закључивање анекса два уговора о концесији за изградњу одморишта “Лужани” са пратећим садржајима и бензинским станицама, а који би се односио на измјену рока изградње, прибављање потребних одобрења и почетак рада односно обављања концесионе дјелатности.

Када је у питању изградња одморишта “Бркића вода” на аутопуту Бањалука - Добој, које возачи такође дуго чекају, у ресорном министарству наводе да још није окончан поступак раскида уговора о концесији за изградњу, коришћење и одржавање наведеног одморишта.

- Након раскида уговора биће донесена одлука о моделу изградње одморишта “Бркића вода”, узимајући у обзир потребу изградње овог одморишта у што краћем периоду - казали су у Министарству саобраћаја и веза.

Подсјећамо, концесију за градњу, коришћење и одржавање овог одморишта добила је компанија “Брчко-гас” у августу 2019. године. У ресорном министарству раније су истакли да концесионар није почео са обављањем дјелатности у складу са законским роком, односно до 23. августа 2022. године те је поднио молбу за продужење рока за изградњу одморишта за 36 мјесеци, за шта нису постојали законом дефинисани услови.

Појачана фреквенција

У Министарству саобраћаја и веза РС кажу да се фреквенција возила на аутопутевима у Српској повећава из године у годину.

- Од 1. јануара ове године до 17. маја аутопут је користило 2,43 милиона возила. Током 2023. године аутопутевима је саобраћало 6,596 милиона возила, док је годину раније та бројка износила 5,732 милиона - показују подаци ресорног министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана