Прољетне туре плануле још прошле године

Данијела Бајић
Прољетне туре плануле још прошле године

БАЊАЛУКА - Иако новинске ступце свакодневно испуњавају вијести о финансијској кризи, интересовање за осмомартовска и васкршња путовања, како тврде у туристичким агенцијама, никад није било веће, па су тако неке прољетне туре још у децембру попуњене.

Прољетна путовања, кажу у туристичким агенцијама, крећу крајем фебруара и трају до маја, када почињу љетовања за која се, такође, грађани већ распитују. Интересовање за прољетна путовања је убједљиво највеће, тврде у агенцијама, које имају пуне руке посла, а топ дестинације су Шпанија и Италија.

Менаџер продаје у туристичкој агенцији “Хепи травел” Бијељина Софија Стевановић истакла је за “Глас” да су неки прољетни програми за путовање затворени, јер су мјеста попуњена још крајем прошле године.

- Највеће интересовање, кад је ријеч о прољетним путовањима, је за Андалузију и Лисабон, гдје се путује са београдског аеродрома, док је за Рим остало слободно још неколико мјеста - казала је Стевановићева.

Додала је да су изузетно тражени и Венеција, Верона, Милано, али и Будимпешта, која је у прољеће већ годинама популарна.

- Од нових дестинација посебно су се издвојили Клагенфурт, Минимундус, Корушка, а имамо прилично и путника заинтересованих за Провансу са Азурном обалом - рекла је Стевановићева.

Упркос порасту трошкова, цијене путовања остале су, каже, отприлике на прошлогодишњем нивоу. Оне се крећу у распону од 170 до 1.569 марака, све зависно од термина, броја дана и дестинације, али и превоза.

Агент продаје у бањалучкој туристичкој агенцији “Контики” Нада Милојевић каже да је понуда за прољеће разнолика, те су се потрудили да организују путовања за свачији џеп.

- Највише резервација имамо за путовања аутобусом или индивидуалним превозом у земље региона, јер немамо могућност авио-превоза из Бањалуке па сви који желе на неку удаљенију дестинацију морају прво да иду до Београда - казала је Милојевићева.

Према њеним ријечима, Бањалучанима је најинтересантнија Шпанија.

Ништа мање послом нису задовољне ни туристичке агенције у другим дијеловима Српске, а о томе свједоче и у добојској агенцији “Истра травел”, која ради пуном паром.

- Бања Ковиљача је тренутно ин међу старијом популацијом, ту је остало још неколико слободних мјеста, а креће се 9. марта. Почетак марта нам је резервисан за Беч, Темишвар и Милано. Током прољећа углавном радимо викенд путовања са једним ноћењем - казала је Александра Милачак из ове агенције.

Љетовања

Нада Милојевић из туристичке агенције “Контики” каже да су код њих увелико почеле и резервације за љетовања. Понуде за љето су избацили још крајем прошле године, када су путници могли да остваре и значајне попусте, којих ће бити и у наредном периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана