Прокишњава Музеј Другог засједања АВНОЈ-а у Јајцу, угрожена музејска грађа

Фена
Foto: Фена

ЈАЈЦЕ - Директор Музеја Другог засједања АВНОЈ-а у Јајцу Елведин Имамовић рекао је ова институција има проблем са прокишњавањем тераса зграде музеја а самим тим је и директно угрожена стална поставка музеја.

"Дугогодишњи проблем загријавања просторија и постизања енергетске ефикасности санацијом столарије су проблеми који постоје већ дуже вријеме, а изускују велика материјална средства. Уз санацију овог дијела зграде потребно је урадити санацију и адаптацију галерије гдје се налази стална поставка цртежа Божидара Јакца, која носи назив 'Пут АВНОЈ-а'", рекао је Имамовић и додао је када је ријеч о стању музејске грађе она се налази у веома добром стању и истиче да су подузете све неопходне мјере за њено очување.

"Међутим како сам и раније споменуо проблем прокишњавања зграде би могао угрозити музејску грађу и сталну поставку у сали у којој је одржано засједање. Раније поменута санација би заштитила и додатно допринијела очувању музејске грађе", нагласио је Имамовић, преноси Фена.

Додао је да нажалост нико осим локалних и кантоналних власти односно Опћине Јајце и Владе СБК нема слуха за очувањем овог веома важног националног споменика.

Како је објаснио  музеј је у овој години забиљежио око 15.000 хиљада посјетилаца што је веома близу рекордне 2019. године.

" Ако овом броју додамо и посјете поводом манифестације Дани АВНОЈ-а на којој присуствује неколико хиљада особа можемо бити итекако задовољни. Радује нас што наше посјете биљеже позитиван тренд и самим тим иза себе остављамо тешка времена узрокована пандемијом корона вируса", рекао је Имамовић и додао да је као и претходних година највише посјетилаца долази из Словеније и БиХ  те да уз Словенце често долазе гости из Србије, Хрватске али и других земаља широм свијета.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана