Производња дувана све мање исплатива

srna
Foto: srnA

ШАМАЦ - Из Земљорадничке задруге /ЗЗ/ "Слатинка" из Слатине код Шамца најављују да ће ових дана почети уговарање производње дувана са кооперантима упркос скупом репроматеријалу, ниским подстицајима и недостатку економске рачунице.

Директор ЗЗ "Слатинка" Петар Илишковић рекао је Срни да до посљедњег момента нису знали да ли да уопште уговарају призводњу дувана ове године.

Он је навео да је у разговору са кооперантима сазнао да ће ове године скоро сви ђубрење преполовити и тражити земљишта на којима није био дуван да би сјетва могла некако успјети.

"Сви кажу посадићемо да се одржи производња, али не знају да ли ће брати дуван. И то је реална претпоставка која зависи од цијене гаса и радне снаге која је исто тако најавила поскупљење", рекао је Илишковић.

Он је нагласио да је жалосно што је пред гашењем производња која има стогодишњу традицију.

Произвођач дувана Савић Милан из Гајева намјерава да посади три хектара дувана што је за 50 одсто мање него прошле године.

"Осим бројних проблема, откупне цијене су никакве. Садим због традиције и љубави, али рачунице нема. Уговорићу производњу са ЗЗ Слатинка. Ако наставе поскупљивати репроматеријал наш производ остане исти, угасиће се производња", рекао је Савић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана