Производња цвијећа - уносан и лијеп посао

СРНА
Foto: СРНА

ШАМАЦ - Производња цвијећа је уносан и лијеп посао, мада захтијева пуно жртве и свакодневни рад, што показује и примјер четверочлане породице Стевановић из Баткуше код Шамца.

Бојана Стевановић испричала је за Срну да су занат наслиједили од свекра и свекрве, те да су недавно поставили трећи пластеник, а намјеравају и да се прошире.

Највише времена у послу са цвијећем на дунуму земље у три пластеника проводи Бојана, која објашњава начин рада - пресађивање, резничење и сијање, што траје цијелу зиму, а када отопли цијеће брзо расте и онда иде продаја. Прва продаја треба да крене крене у априлу.

"У једном пластенику ложимо да се цвијеће не би смрзло, пошто је осјетљиво", прича Бојана и наводи да је најважније да се код ране производње цвијећа води рачуна када се сије, а када пикира.

Најважније је цвијеће редовно заливати, прскати и заштити од инсеката.

"Цијеле године радимо око цвијеће, једно никне, друго тек почне и тако стално. На јесен садимо маћухице и љубичице, а божићну звијезду пред Божић", објашњава Бојана.

Она наглашава да је све поскупјело - цијена земље и саксија, а и радници, па нису сигурни да ће моћи од тога да живе, ако цијене наставе да "дивљају".

"Имамо око 150.000 комада цвијећа, 20 врста сулфринија, бегонија, алисијум, кадифа крупна и ситна...", објашњава Бојана.

Она истиче да имају сталне, али и нове купце, као и да се у овом послу "стално уче и да су самоуки у прозводњи".

У Одјељењу за привреду и инспекцијске послове Срни је речено да је на шамачком подручју 20 произвођача цвијећа /регистрованих пољопривредних газдинстава/, који су поднијели захтјеве за општинске подстицаје у пољопривреди током 2021. године. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана