На тржишту довољно хране, не гомилати залихе

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Правилник о малим произвођачима воћа и поврћа у Републици Српској омогућиће произвођачима да лакше и брже изађу на тржиште, како би грађани могли да дођу до домаћих производа, рекао је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Горан Бурсаћ.

Бурсаћ нагласио да је током пандемије вируса корона порасла потражња за домаћим производима, те да је здрава храна дошла у први план. "Сматрам да идемо добрим путем и да ћемо у будућности грађанима понудити домаће производе, да до њих што лакше дођу", рекао је Бурсаћ новинарима у Бањалуци, гдје је у Привредној комори Српске представљен наведени правилник.

Он је позвао све који желе и имају могућности за то да покрену производњу у свом домаћинству и тако обезбиједе додатне приходе. Весна Смиљанић, предсједник Удружења жена из Српца које се бави производњом пекмеза и зимнице, рекла је да је један од приоритета овог удружења да помогне чланицама да оснаже своју личност у породици и друштву.

"Све што купујемо и од чега заједно правимо зимницу купљено је од наших чланица и с оним што остваримо јачамо њихове буџете", рекла је она. Смиљанићева каже да нови правилник много значи чланицама удружења којих има 45, те изразила наду да ће њихови производи наћи своје мјесто и у тржним центрима.

Консултант за израду Правилника Никола Кнежић каже да ће новим правилником мали произвођачи воћа и поврћа добити додатне информације како да своје производе пласирају људима које не познају, односно омогућиће лакшу комуникацију са купцима. Менаџер пољопривредног кластера регије Приједор Синиша Слијепац каже да су у кластеру путем сарадње са произвођачима на терену увидјели да је овај правилник њима потребан.

Он наводи да ће правилник, који је израђен на иницијативу ресорног министарства, помоћи произвођачима да ријеше неке ствари које се тичу законске регулативе како би стигли до купаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана