Произвођачи, прерађивачи и институције Српске кроз пројекат "Наше је боље" јачају домаћу производњу  

Милијана Латиновић
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Подршка домаћој производњи једини је начин очувања економске стабилности усљед поремећаја на свјетском тржишту који утичу и на нашу привреду, оцјена је произвођача, прерађивача и представника институција Српске који промовишу домаће кроз пројекат "Наше је боље".

Пројекат који има за циљ да промовише квалитетне домаће производе и подиже свијест грађана о куповини истих, Привредна комора РС успјешно реализује још од 2009. године.

Генерални секретар Привредне коморе РС Драгана Кокот на истакла је да је циљ састанка који је данас одржан у бањалучком хотелу "Мериот", да са представницима министарстава пољопривреде, шумарства и водопривреде, трговине и туризма, те министарства привреде и предузетништва, који су дугогодишњи партнери у пројекту, као и са представницима трговачких ланаца и домаћим произвођачима усагласе активности пројеката који ће имати за циљ активну кампању о значају, доступности и квалитету домаћих производа. Нагласила је да су до сада постигнути велики резултати у овој кампањи.

- Повећава се удио учешћа домаћих производа не само у смислу заступљености у маркетима него и у остваривању укупних прихода за око 20 одсто - рекла је Кокот. Истакла је да и када није јефтинији, домаћи производ је здравији, јер се за разлику од ЕУ, код нас у рпоизводњи хране не користе пестициди који су забрањени.

Помоћник министра пољопривреде за ресор пољопривреде, прехрамбене индустрије и руралног развоја Зоран Малетић рекао је да купујући домаће производе новац остаје у Српској. Осврћући се на потезе Србије која је од 1. априла кренула у акцију означавања меса са домаћих фарми у маркетима и месницама, Малетић каже да и Српска има правилник који би ускоро требало да претрпи одређене промјене.

- Имамо правилник о декларисању и означавању, допунићемо га како би производи који садрже минимум 50 одсто сировине домаћег поријекла могли бити означени као домаћи - појаснио је Малетић.

Директор Прехрамбене индустрије "Сава Семберија" из Бијељине Стево Филиповић рекао је да је суштина да становништво у Српској схвати значај куповине домаћих производа.

- Трудимо се да све што можемо да обезбиједимо из Лијевча Поља, Подградаца, Сребренице или Семберије откупимо и платимо произвођачима у договореном року. Око 85 одсто годишње производње извозимо на најзахтјевнија тржишта - рекао је Филиповић. Куповином домаћих производа, додао је Филиповић, пуни се и буџет Српске.

- Сво воће и поврће, изузев црвене паприке роге успијевамо да обезбиједимо са домаћих њива. Ту паприку увозимо искључиво из Србије. Дешавања у Украјини довела су до поскупљења репроматеријала који диктира цијену готовог производа, тако да калкулације које направимо данас, већ сутра не важе - казао је Филиповић.

Генерални менаџер маркета "АС" Свејтлана Ћурковић рекла је да на својим полицама нуде домаће производе, највише из прехрамбене индустрије.

- Дошло је до великих поремећаја на тржишту. Боримо се да останемо конкурентни, да стимулишемо домаћу производњу. Због дешавања на глобалном нивоу поједине животне намирнице се траже више него обично. Трудимо се да све обезбиједимо и да испоштујемо ограничене марже – рекла је Ћурковићева.  

Она је додала да је тешко процијенити за колико ће цијене појединих производа расти и додала да већ пристижу цјеновници за мај.

- Око десет до 20 одсто поскупиће млијечни производи и сиреви из увоза, а порашће и цијене брашна, уља и меса – казала је Ћурковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана