"Прогресус": У Бањалуци представљен нови јавни позив пољопривредницима

GS
Foto: Rtrs

Представници Фондације за одрживи развој "Прогресус" представили су данас у Бањалуци нови јавни позив за додјелу бесповратних средстава за набавку механизације, опреме и алата мађарске производње у оквиру пројекта подршке Владе Мађарске пољопривредницима у Српској.

Субвенција Влада Мађарске по кориснику је максимално 25.000 евра или до 70 одсто вриједности набављене машине или прикључка.

Директор Фондације "Прогресус" Андреа Јаглица изјавила је да је веће интересовање у односу на претходни јавни позив, као и да бањалучка регија представља значајну циљну групу када је ријеч о пољопривреди.

Она је нагласила да Фондација нуди све оно што је потребно за пољопривредну производњу и прераду, а произведено је у Мађарској.

- Финансираћемо све што има смисла и што је добро попуњена апликација са процедурално-формално и правно испуњеним условима, те добро објашњен пројектни задатак - рекла је Јаглица.

Она каже да је понуда механизације, опреме и алата далеко већа него у претходном јавном позиву који је сада проширен и на прераду, те су у понуди машине за прераду воћа и поврћа, меса, вина и пива.

Пријаве пољопривредника за нови јавни позив почеле су 14. августа и трајаће до 14. октобра.

Из Фондације је саопштено да је са петком, 8. септембра уплаћен готово комплетан износ подстицаја, односно 98,5 одсто средстава за машине, опрему и алате које су поручили пољопривредници.

Помоћ пољопривредницима у Републици Српској договорили су 2021. године премијер Мађарске Виктор Орбан и тадашњи српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Презентација ће сутра бити одржана у Омладинском дому у Доњој Превији у општини Рибник, а потом у скупштинској сали у Мркоњић Граду, те у кино сали Дома културе у Шипову.

У сриједу јавни позив ће бити представљен у скупштинској сали у Броду, и у СКЦ у Модричи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана