Програмима на енглеском и руском маме стране студенте

Анита Јанковић Речевић
Програмима на енглеском и руском маме стране студенте

БАЊАЛУКА - Високошколске установе у Српској убрзано се припремају за наредну академску годину и већ су креирале уписне квоте, махом на прошлогодишњем нивоу, а колико упражњених мјеста ће заиста понудити свршеним средњошколцима, који ће на провјеру знања крајем јуна, одлучиће Влада РС и ресорно министарство.

Универзитет у Бањалуци јуче је саопштио да ће конкурс за упис нове генерације студената бити објављен 7. јуна, а полагање пријемних испита за први циклус студија на свим факултетима заказано је за 26. јун.

- Пријем докумената за упис студената у академској 2023/2024. години биће од 19. до 23. јуна, а упис примљених кандидата од 3. до 7. јула. Конкурс за упис у другом уписном року биће објављен 16. августа, пријемни испити 4. септембра, а упис примљених бруцоша од 11. до 15. септембра - саопштено је из бањалучког Универзитета.

Декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић каже за “Глас” да су план уписа за наредну академску годину доставили Универзитету те да су задржали уписне квоте на нивоу прошлогодишњих.

- Новина је што ћемо ове године, због велике заинтересованости студената из иностранства, проширити број студијских програма на којима ће настава бити извођена на енглеском језику. Лани смо увели студији медицине, а од октобра планирамо и фармацију и денталну медицину - рекао је Шкрбић.

Бањалучки Факултет за безбједност наука планира у новој школској години да упише 130 бруцоша, од чега 120 редовних и десет ванредних.

- Те квоте су идентичне лањским, с тим да смо прошле године тражили проширење листе због велике заинтересованости и одобрен нам је упис 150 бруцоша. Очекујем да ће слична ситуација бити и ове године, али нисмо жељели да будемо преамбициозни и тражимо више мјеста. Могућност проширења листе не искључујемо ако буде доста интересовања и добрих кандидата - рекао је декан ове високошколске установе Предраг Ћеранић.

Он је додао да им је јуче из ресорног министарства стигла дозвола за извођење новог студијског програма безбједност и криминалистика који ће бити организован од октобра на другом циклусу студија.

- До сада смо имали мастер студијски програм управљање ризицима природних катастрофа, али ово је нешто што смо дуго чекали и пуно радили на томе, јер је велико интересовање за тим смјером - казао је Ћеранић.

Технолошки факултет у Бањалуци у наредној академској годину планира да упише мање студената.

- Послали смо мало нижу квоту у односу на лани, јер прошле године нисмо успјели да попунимо сва упражњена мјеста на студијском програму прехрамбене технологије и индустријске биотехнологије па смо сада планирали реалније - каже декан овог факултета Борислав Малиновић.

Проректор за наставу Универзитета у Источном Сарајеву Владимир Владичић каже да ће конкурс, пријемни испити и пријем бруцоша на њиховим високошколским установама бити исти дан као на бањалучким факултетима.

- Приједлог квота смо усвојили и упутили Влади РС на усвајање, а бројеви су скоро па идентични лањским, када је попуњеност у првом уписном року била изнад 75 одсто. Одступања су минимална због увођења новог студија на руском језику, који ће бити на Музичкој академији, али и студија стоматологије на енглеском на Медицинском факултету Фочи - казао је Владичић.

Дипломе

На Универзитету у Бањалуци тренутно студира око 15.000 студената из свих крајева Српске, али и из иностранства. Настава се изводи на 66 студијских програма првог циклуса студија, на 64 програма другог циклуса те на 13 студијских програма трећег циклуса.

- Од оснивања до данас на Универзитету у Бањалуци дипломе је стекло 47.406 кандидата - саопштено је са Универзитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана