Проглашена узбуна у пет општина Кантона Сарајево: На снази интервентне мјере

ГС
Проглашена узбуна у пет општина Кантона Сарајево: На снази интервентне мјере

САРАЈЕВО - Због прекомјерног загађења ваздуха, Влада Кантона Сарајево прогласила је епизоду "Узбуне" у зони која обухвата општине Нови Град, Ново Сарајево, Центар, Стари Град и Илиџа, уз примјену интервентних мјера.

На подручју осталих општина на снази остају мјере из епизоде "Упозорење", јављају федерачни медији.

Одлуку о проглашењу "Узбуне" је донијела Влада КС, на приједлог ресорног министарства и Стручног тијела за праћење и координацију примјене Кантоналног плана интервентних мјера у случајевима прекомјерног загађења ваздуха, које је образложило разлоге за проглашење Узбуне.

У извјештају Стручног тијела је наглашено да су на мјерној станици Бјелаве просјечне дневне вриједности ПМ10 прелазиле 200 микрограма по метру кубном честица, што је праг за проглашење Узбуне, као и да се према синоптичкој прогнози очекује стабилна временска ситуација која ће погодовати акумулирању чврстих честица у зраку. Остали праћени полутанти не биљеже повећане вриједности.

Високе концентрације ПМ10 се биљеже и данас у већем дијелу Кантона, а стање се погоршава током вечерњих сати.

Наређене мјере

Одлуком Владе, наређује се обвезницима примјене овог плана да проводе прописане интервентне мјере које су у функцији заштите здравља становништва и смањења емисија загађујућих честица, а то су опшине, ресорна кантонална министарства унутрашњих послова, саобраћаја, образовања, Кантонална управа за инспекцијске послове, јавна комунална предузећа и заводи, правна и физичка лица, привредни субјекти, постројења за сагоријевање и технолошких постројења, те произвођачи топлотне енергије.

Током "Узбуне", забрањује се свим физичким и правним лицима да возе аутомобиле и теретна возила чији мотори имају норму ЕУРО3 и мању. За праћење провођења ове мјере су задужени Министарство саобраћаја, Министарство унутрашњих послова и Кантонална управа за инспекцијске послове.

Такође се привремено заустављају сви технолошки процеси који резултирају емисијама прашине у ваздух, гдје је то технички изводиво, односно ако технолошки процеси омогућавају заустављање.

У случају да због карактеристика технолошког процеса није могуће њихово потпуно заустављање, исте је потребно свести на технички минимум. Околишна инспекција КУИП-а је задужена за праћење провођења ове мјере.

Епизода Узбуне прописује и максимално повећање капацитета средстава јавног градског превоза који не загађују околиш, као и обезбјеђење бесплатног јавног превоза или субвенционирања возних карти током трајања те епизоде. Носилац ове мјере је Министарство саобраћаја КС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана