Проглашена епизода “Упозорење” за шест сарајевских општина, а ево шта је забрањено

ГС
Сарајево
Foto: Босна инфо | Сарајево

Усљед повећаног загађења ваздуха, као и прогнозираних временских прилика, Министарство комуналне привреде, инфраструктуре, просторног уређења, грађења и заштите околине Кантона Сарајево је, на приједлог Стручног тијела, прогласило епизоду “Упозорење” за подручје општина Стари Град, Центар, Нови Град, Ново Сарајево, Илиџа, те Вогошћа и Илијаш.

На подручју општине Хаџићи на снази остаје епизода “Приправност”. На свим кантоналним мјерним станицама забиљежене су високе просјечне дневне вриједности загађујућих ПМ10 честица за претходна 24 сата, а лош квалитет ваздуха се биљежи и тренутно.

Тако су јуче на станицама Илијаш и Вогошћа измјерене вриједности за овај полутант прекорачиле праг “Упозорења” од 150 µg/m3, док су на станицама Вијећница, Илиџа и Хаџићи прекорачене граничне вриједности  од 50 µg/m3. И на Отоци су забиљежене изразито високе вриједности ПМ10.

Према синоптичкој прогнози Федералног хидрометеоролошког завода, данас и наредна три дана се очекује стабилно вријеме без већих падавина и слабим вјетром промјењивог смјера брзине 1-3 m/s, уз појаву температурне инверзије, што може допринијети даљем накупљању загађујућих материја, преноси Босна инфо.

Становиштву се савјетује да боравак на отвореном простору сведе на минимум, а посебно осјетљивим категоријама становништва-хроничним болесницима, старијим особама, дјеци и трудницама. При боравку на отвореном простору, препоручује се кориштење заштитних маски са одговарајућим филтерима како би се ублажио штетни утицај ваздуха на здравље.

Епизода “Упозорење” подразумијева и забрану одржавања организованих спортских и културних активности на отвореном простору, у циљу смањења кретања и излагања становништва штетним материјама. Ова епизода подразумијева и примјену мјере према којој сва постојења за производњу топлотне енергије снаге преко 50kW, која користе чврста горива и лож уља, морају смањити температуру за минимално три степена. Такође се налаже смањење броја радних сати технолошких постројења са Листе погона и постројења којима намјена није производња топлотне енергију за гријање, за минимално 20%. Током епизоде “Упозорење”, забрањено је извођење грубих грађевинских радова на отвореном простору.

Забрањен је и саобраћај за теретна моторна возила чија је највећа дозвољена маса преко 3,5 тоне на главном градском лонгитудиналном правцу, на потезу од Башчаршије до Неџарића.

У зони А (Стари Град, Центар, Нови Град, Ново Сарајево) на снази је забрана кретања аутомобила чији дизел мотори имају норму ЕУРО2 и мању, уз појачане контроле инспекцијских органа и асистенцију органа МУП-а, као и забрана кретања теретних возила чији мотори имају норму ЕУРО2 и мању у складу са чланом 95. Закона о уређењу саобраћаја на подручју Кантона Сарајево.

Подсјећамо, уз ове мјере, на цијелом подручју Кантона Сарајево су и даље на снази мјере из епизоде “Приправност”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана