Продановић: Побољшати статус Рома

Срна
Foto: Архива/ Агенције

САРАЈЕВО- Предсједавајући Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић истакао је да Свјетски дан Рома, који се обиљежава данас, институцијама власти на свим нивоима у БиХ треба да представља подстрек за снажнији ангажман на побољшању положаја и статуса Рома, као најбројније националне мањине у земљи.

Честитајући свим Ромима у БиХ и њиховим удружењима данашњи дан, Продановић је подсјетио на чињеницу да у земљи, према процјенама домаћих и међународних институција, живи између 50.000 и 60.000 Рома, од којих је свега 12.500 обухваћено посљедњим пописом из 2013. године, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

"Ови бројеви опомињу и доказују колико много труда сви заједно требамо да уложимо у пројектима инклузије ромских заједница у БиХ. То значи да је потребно урадити много више кад је ријеч о егзистенцијалним питањима Рома, њиховом школовању, здравственој заштити и бројним другим питањима која се односе на поштовање људских и мањинских права ромске националне мањине", поручио је Продановић у својој честитки.

Према његовим ријечима, посебну пажњу треба обратити на положај Ромкиња, које се, како упозорава, суочавају са двоструком дискриминацијом, и као жене и као припаднице ромске националне мањине.

"Ријеч је о проблемима ограниченог приступа образовању, запошљавању, здравственој заштити, као и о појавама насиља у породици, малољетничких бракова и присилног просјачења", нагласио је Продановић и позвао надлежне институције да раде на сузбијању ових појава.

Свјетски дан Рома обиљежава се од 1971. године, када је у Лондону од 8. до 12. априла одржан први Свјетски конгрес Рома. На том Конгресу донесене су историјске одлуке о ромској застави, званичној химни, о проглашењу званичног ромског језика и о званичном прихватању назива "Ром" за припаднике овог народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана