Продановић: Брига о сваком дјетету приоритетна обавеза институција

Срна
Foto: гс

САРАЈЕВО - Брига о сваком дјетету, као и предузимање активности с циљем поштовања права дјетета на живот, преживљавање, развој, учење и развијање без било какве дискриминације, представљају приоритетне обавезе свих институција у БиХ, поручио је предсједавајући Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић, поводом 20. новембра - Међународног дана дјетета.


Продановић је подсјетио да ће се овог 20. новембра навршити 32 године од Одлуке Генералне скупштине УН да усвоји Конвенцију о правима дјетета, коју је ратификовало 196 држава и којом се дјеци планете признају права на образовање, здравствену заштиту, право на игру и многа друга права.

Продановић је истакао да је овај документ, као најбрже и најшире прихваћена конвенција у историји заштите људских права, постао саставни дио Анекса један Дејтонског мировног споразума и има приоритет у примјени у односу на домаће законодавство у БиХ.

Честитајући 20. новембар, Међународни дан дјетета, свој дјеци у БиХ, Продановић је још једном апеловао да све институције и организације које се баве промоцијом и заштитом права дјетета појачају своје активности.

„Посебно апелујем на поштовање и афирмацију права рањивих категорија, попут дјеце без родитеља, дјеце с тешкоћама, дјеце припадника националних мањина, као и дјеце која се, нажалост, присиљавају на рад и искориштавају на други начин, чиме им се крше основна права“, навео је он.

Продановић је указао да је у овом времену важно посветити пажњу и питању школовања дјеце током трајања пандемије вируса корона, као и питању заштите дјеце и њихових права од негативног утицаја друштвених мрежа, односно различитих сајбер предатора и криминалаца.

„У свим активностима с циљем поштовања Конвенције о правима дјетета, афирмације и промоције тих права, све институције и организације у БиХ у Заједничкој комисији за људска права Парламентарне скупштине БиХ имаће поузданог и искреног партнера“, наводи се у саопштењу предсједавајућег Заједничке комисије за људска права.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана