Процјена имовине, па продаја Рибњака "Саничани" у стечају

Srna
Foto: Arhiva

ПРИЈЕДОР - Скупштина повјерилаца приједорског Рибњака "Саничани" данас је једногласно донијела одлуку да се изврши процјена имовине овог стечајног дужника као правног лица и да за тај посао буде ангажован вјештак Горан Радивојац, а да се потом приступи продаји овог привредног друштва, основаног прије 120 година.

Стечајни управник Мирко Марчета рекао је да је за очекивати да се процјена имовине може урадити за 30 дана.

Марчета је подсјетио да је од укупно 1.367 хектара земљишта у посједу Рибњака, 278 хектара у власништву грунтовном и катастарском односно један кроз један, а да се поступци пред Републичком управом за геодетске и имовинско-правне послове /РУГИПП/ воде од 2021. године.

Бојана Рауш Пилиповић из приједорске канцеларије Правобранилаштва Републике Српске затражила је да се стечајни упрвник изјасни да ли ће предмет процјене бити само имовина која је у власништву Рибњака или и она за коју се пред РУГИПП-ом воде поступци за утврђивање својине у корист овог привредног друштва.

Судија Амра Грозданић рекла је да и будући купац може наставити ове започете имовинско-правне послове, о чему ће и ангажовани процјенитељ дати налаз и мишљење.

Она је у више наврата поновила да су радници осјетљива категорија.

"Ту смо да не буду оштећени, а знамо да има других повјерилаца, као и оних који су се појавили накнадно, те да има и заинтересованих купаца", рекла је Грозданићева.

Грозданићева је најавила да ће, по окончању процјене, наредна скупштина повјерилаца бити заказана у што краћем року.

Представник Ветеринарског завода Суботица Јован Вуковић рекао је да се због дотрајалости инфраструктуре поступак продаје треба обавити по хитном поступку, а да је извјесна подршка и града и Републике да се оживи производња.

Владимир Радуловић из "Вода Српске" рекао је да Рибњак има значај већи него што о томе у јавности постоји свијест.

"То је и привредни субјект, али значајније од производње рибе је што је то и хидротехнички објекат који, у случају високих вода, прикупља вишак и спречава поплаве", указао је Радуловић.

Повјериоци су данас једногласно прихватили и извјештај о активностима стечајног управника спроведеним у стечајном поступку, одлуку да се поново распише лицитација о продаји дрвне масе и да се са представницима Нове банке обаве преговори о закупу или о напуштању простора који је у власништву ове банке.

У току 2019. године круг фабрике са управном зградом и рибњак "3С" површине 43 хектара прешли су у власништво Нове банке због несервисирања хипотекарног кредита и неплаћања репрограма.

Банка преговара о купопродаји ове имовине са фирмом "Актива инвест" из Бањалуке, чији је представник Драженко Глогињић присуствовао данашњем рочишту.

Извјештајном рочишту пред Окружним привредним судом у Приједору присуствовали су повјериоци у име Пореске управе, града Приједора, Фонда ПИО, "Вода Српске", Управе за индиректно опорезивање, "М:тела", Нове банке и Ветеринарског завода Суботица, те бивши и садашњи радници и јавност.

Стечај је отворен у марту прошле године, на шта се већински власник Радојица Ратковац жалио, али је жалба одбијена. Против њега је Окружно јавно тужилаштво Приједор у фебруару ове године подигло оптужницу због кривичног дјела незаконито поступање у привредном пословању, којим је оштетио јавне приходе за око пола милиона КМ.

Град Приједор је у више наврата изразио интерес за куповину рибњака, што су, такође у више наврата, подржали и представници власти републичког нивоа. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана