Прњаворска ергела “Вучијак” поново продаје вишак коња

Анита Јанковић Речевић
Прњаворска ергела “Вучијак” поново продаје вишак коња

БАЊАЛУКА - Прњаворска ергела “Вучијак” због вишка животиња у шталама љубитељима чистокрвних коња понудила је путем прве овогодишње лицитације 22 грла расе липицанер са просјечном цијеном од око 1.700 марака.

У јавном позиву за продају коња који је објављен у “Гласу Српске” наведено је да је ријеч о грлима старим од неколико мјесеци до десет година. Најјефтинија су ждребад рођена ове године. Њихова цијена је 1.000 марака, док је за најскупље грло потребно издвојити 2.300 КМ, а ријеч је о коњу старом четири године. Јавна лицитација биће одржана 4. августа на ергели, а сви заинтересовани до тада коње могу погледати сваки радни дан од 10 до 14 часова.

Право учешћа на јавној лицитацији имају сва правна и физичка лица која уплате котизацију на рачун ергеле у износу од 100 марака. Котизације за учешће биће најповољнијим понуђачима урачуната у излицитирану цијену, док ће осталим учесницима новац бити враћен.

Коњи који не буду продати у августу на добош ће поново 6. октобра и 1. децембра ове године.

Виши стручни сарадник за сточарску производњу у ергели “Вучијак” Слађана Прерадовић наводи за “Глас” да на ергели тренутно има око 120 животиња, док је капацитет у постојећим објектима 90 грла.

- Оглас за продају коња смо имали током прољећа, али нисмо успјели да продамо ниједно грло па смо сада са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС сачинили нови списак прекобројних грла и расписали лицитацију. Ријеч је углавном о млађим животињама које су у доброј кондицији, а којих имамо више од оптималног броја и у родовима и линијама те их због тога и продајемо - појаснила је Прерадовићева.

Она је истакла да су понуђене цијене најниже могуће, а на тај корак су се одлучили да би привукли што више заинтересованих.

- Понуђеним цијенама смо покрили основне књиговодствене вриједности, односно износе који морају бити испоштовани и надамо се да ће нам то бити одскочна даска у продаји. Заинтересованих има, већ су неки људи звали и распитивали се, тако да очекујемо да продамо бар дио понуђених грла. Ранијих година купци су углавном били приватни узгајивачи и школе јахања - нагласила је Прерадовићева.

Ергела “Вучијак” у Прњавору, једна је од три у бившој Југославији, основана је 1946. године за потребе тадашње војске. Судбина липицанера годинама је била неизвјесна, а коњи су често били и гладни. Након ликвидације АД “Вучијак”, одлуком Владе РС основана је Јавна установа ергела “Вучијак”, с циљем стварања и очувања генетског потенцијала те расе коња.

Признање

Слађана Прерадовић каже да се на ергели убрзано припремају за званичну сједницу ЛИФ-е, Међународне федерације узгајивача коња, а на којој би почетком октобра требало да добију статус чланице.

- До сада смо били само посматрачи, али смо испунили све услове и чекамо то одобрење. Тиме бисмо добили међународно признање да су наше животиње верификоване и познате свима у свијету. Тренутно имамо шест признатих линија пастува и 15 родова кобила, што је за једну ергелу велики генетички потенцијал - казала је Прерадовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана