Прњавор: Усвојен овогодишњи буџет од 27,8 милиона КМ

Srna
Foto: Скупштина општине Прњавор

ПРЊАВОР - Скупштина општине Прњавор усвојила је данас овогодишњи општински буџет од 27.800.000 КМ, што је увећање у односу на прошлу годину за око 61 одсто.

Из општине Прњавор напомињу да је до повећања у износу од 10.550.000 КМ дошло укључивањем у буџет новог корисника - локалног Дома здравља, кредитним задужењем и повећањем прихода од ПДВ-а.

Овогодишњим буџетом планиране су инвестиције у вриједности од 6.750.000 КМ које ће, између осталог, обухватити реконструкцију улица Илије Малића и Алексе Малића, реконструкцију водовода у Штрпцима, изградњу водоводне мреже у Поточанима, изградњу инфраструктуре у пословној зони Вијака, изградњу спортске дворане.

Планирана је и израда пројекта и почетак радова на водоснабдијевању мјесних заједница Кремна, Кулаши и Поповићи, као и израда пројеката за водоводе у Доњим Гаљиповцима, Чорлама, Насеобини Лишња, Бабановцима, Хрваћанима, Просјеку, Мрачају-Отпочиваљци и Орашју-Новом Селу.

Предсједник Скупштине општине Жељко Симић изразио је задовољство што је Прњавор добио буџет, као и што ће у току дана бити усвојени још неки од докумената важних за нормално функционисање општинске управе.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш каже да је овогодишњи буџет развојни и да одражава реално стање на терену.

Томаш је напоменуо да су подстицаји за пољопривреду увећани са 410.000 КМ на 510.000 КМ, на иницијативу ДНС-а усвојена је одлука о набавци књига за све ученике основних школа са подручја општине Прњавор за шта је потребно око 200.000 КМ, а заједничком одборничком иницијативом уведена је једнократна новчана помоћ за свако рођено дијете са подручја локалне заједнице у износу од 500 КМ.

На почетку засједања озваничена је нова скупштинска већина предвођена СНСД-ом у којој је 11 одборника ове странке, по један одборник НДП-а и Социјалистичке партије и тројица ДНС–ових одборника који су од данас поново у овој коалицији.

На сједници је на основу пресуде Окружног суда у Бањалуци на функцију предсједника Скупштине општине поново враћен Жељко Симић из СНСД-а, а дужности разријешен Мирко Буквић, који дјелује као независни одборник.

Буквић је упутио честитку СНСД-у на успостављању нове скупштинске већине и критику ДНС-у за који је рекао да је све руководеће позиције добио захваљујући коалицији у којој су били протеклих шест мјесеци.

Он је додао да ће дјеловати у опозицији као самостални одборник, али ће подржати све што буде сматрао да је добро и корисно за грађане.

Предсједник Клуба одборника СДС-а Милан Петровић каже да је ДНС данашњим поступком потврдио свој слоган "Ријеч је ријеч", али "само када је у питању заштита властитих функција".

Петровић каже да му је жао што је Скупштина општине постала полигон за остваривање личних интереса, као и да СДС више не рачуна на сарадњу са ДНС-овим одборницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана